Linkovi

Kongresna debata o cijeni i tijeku misije u Iraku (19/9/03) - 2003-09-18


U američkom Kongresu sljedećih nekoliko tjedana predstoji rasprava o zahtjevu predsjednika Busha da se za vojne operacije i obnovu Iraka odobri dodatnih 87 milijardi dolara. Predsjednikovom će zahtjevu vjerojatno biti udovoljeno, ali će kongresmeni iz redova Demokratske stranke sigurno nametnuti raspravu o američkoj intervenciji u Iraku.

Slabi su izgledi da ćete čuti nekog kongresmena kako govori protiv izdvajanja sredstava za američke vojnike u Iraku. Svakom je senatoru i zastupniku, naime, vrlo jasno da bi takvim protivljenjem mogao dovesti u pitanje svoju političku budućnost i ponovni izbor u Kongres.

Oni koji su se otvoreno usprotivili američkoj vojnoj intervenciji u Iraku žale se da ih republikanci optužuju da nisu domoljubi, te da nisu dovoljno veliki Amerikanci. O tome je govorio i najnoviji pretendent na demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore – umirovljeni general Wesley Clark.

“Zašto se tako velik broj ljudi u Americi suzdržava od izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja? Mi ćemo, međutim, otvoreno postavljati ta teška pitanja i zahtjevat ćemo da se na njih odgovori. To nećemo činiti u svadljivom tonu i rušilački, niti napadima na pojedince, nego u duhu najviših vrijednosti demokratskog dijaloga.”

Kao što desetorica predsjedničkih kandidata iz redova Demokratske stranke usredotočuju pažnju na Irak i ekonomiju, tako i u Kongresu treba očekivati burnu raspravu o tim istim pitanjima.

U Senatu je bivši predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku, demokrat Joseph Biden zajedno s demokratskim predsjedničkim kandidatom Johnom Kerryem, predložio povećanje poreza najbogatijim Amerikancima, te finaciranje rata u Iraku tako prikupljenim sredstvima.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Nancy Pelosi naglasila je da nitko nema pravo dovoditi u sumnju podršku demokrata američkim vojnicima u Iraku, ali to ne znači da ne treba temeljito ispitati sva nova izdvajanja za oružane snage u Iraku:

“Predsjedatelju Zastupničkog doma šaljemo pismo u kojem tražimo široku raspravu u odborima za raspodjelu sredstava i za nadzor, jer ćemo jedino tako biti sigurni da će naši vojnici i vojnikinje imati na raspolaganju sve što im je potrebno za izvršenje misije, nakon čega se mogu vratiti kući. To sada nije slučaj.”

Čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu Tom DeLay najavio je mogućnost izjašnjavanja Zastupničkog doma Kongresa o dodatnih 87 milijardi dolara za ratne troškove u Iraku već u prvom tjednu listopada.

XS
SM
MD
LG