Linkovi

Ankete: Bush popularniji od bilo kojeg demokratskog kandidata za Bijelu kuću (18/9/03) - 2003-09-18


Uz praćenje priprema za doček jednog od najopasnijih uragana u novijoj povijesti, američki mediji posvećuju veliku pozornost i sve većem broju pretendenata na najviši položaj u Sjedinjenim Državama. Najtiražniji dnevni list "USA Today" prenosi rezultate najnovije ankete prema kojoj predsjednik Bush uživa veću podršku javnosti nego bilo koji od demokratskih kandidata za Bijelu kuću.

Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je proveo institut Sveučilišta Quinnipiac, ukoliko bi demokratski izabranik na predsjedničkim izborima bio senator Joseph Lieberman, on bi izgubio od predsjednika Busha, s odnosom glasova 52:41 posto. Kongresmen Dick Gephart prošao bi još gore: Bush bi ga pobijedio s odnosom glasova 51:39 posto. Bivši guverner Vermonta Howard Dean dobio bi 38 posto glasova, a Bush 53 posto – navodi "USA Today".

"Christian Science Monitor" također bilježi statističke podatke prema kojima američka javnost još uvijek podržava odluku predsjednika Busha o ratu u Iraku. Podrška predsjedniku je i dalje relativno jaka, tvrdi bostonski list, iako ukazuje na velik broj anketa koje ukazuju na mogućnost pada popularnosti gospodina Busha. Prema ispitivanju javnog mnijenja koje su proveli "Christian Science Monitor" i organizacija TIPP, podrška predsjedniku je ovog mjeseca pala s 58 na 52 posto. Analitičari ističu da se sada – četrnaest mjeseci prije predsjedničkih izbora – gospodin Bush nalazi na kritičnom raskrižju na kojem se sukobljavaju podrška koju je stekao zbog svojeg reagiranja na terorističke napade 2001.godine i, s druge strane – rastuća zabrinutost zbog situacije u Iraku.

XS
SM
MD
LG