Linkovi

WP: Nacionalna sigurnost - neupitna kvalifikacija Wesleya Clarka (17/9/03) - 2003-09-17


Jutrošnja izdanja američkih dnevnih listova pridaju veliku pažnju uključivanju umirovljenog generala Wesleya Clarka u predsjedničku utrku. Pod naslovom "Brzo se uspinjao, ali je i stekao priličan broj neprijatelja", "Washington Post" piše da je od svoje prve godine u akademiji West Point, Wesley Clark bio uvijek prvi, uvijek korak ispred svoje generacije.

Pedeset-osmogodišnji Wesley Clark u vrijeme rata u Vijetnamu odlikovan je "Srebrnom zvijezdom", te "Odličjem ljubičastog srca" zbog teškog ranjavanja u akciji. Zapovijedao je zračnim napadom NATO saveza u Kosovu, 29 godina kasnije. Nakon svih tih godina briljantne vojne službe, piše Post, ostao je vrlo kontroverzna ličnost unutar američke vojske, koji se priličnom broju svojih kolega časnika nije dopadao, niti su mu vjerovali.

Kao kandidat Demokratske stranke, gospodin Clark će za glasače imati jednu ogromnu prednost pred ostalih devetero demokratskih aspiranata na tu kandidaturu: njegove kvalifikacije po pitanjima nacionalne sigurnosti neupitne su, a to je, kako podsjeća washingtonski list, Demokratskoj stranci oduvijek bila Ahilova peta. Možda će se čak, spekulira ovaj list, i osobine njegove ličnosti koje su donosile probleme u vojsci - emocionalnost, agresivni zapovjedni stil - biti biračima jedan od njegovih najprivlačnijih aspekata.

"Washington Post" podsjeća i na njegovo zagovaranje uporabe kopnenih postrojbi i helikoptera Apache na kosovu, u vrijeme kada je Združeni stožer američkih vojnih snaga, - jednako kao i tadašnji ministar obrane William Cohen - bio daleko oprezniji i preferirao uporabu samo borbenih zrakoplova. No, na koncu, citira Post riječi jednog od njegovih negdašnjih pretpostavljenih časnika, 'Wesley Clark je vrlo kompleksna osoba, koju se ne da podvesti pod simplificirane formulacije. No, on je vrlo kompetentan i vrlo odan svojoj domovini.'

XS
SM
MD
LG