Linkovi

Rumsfeld: Nastavlja se potraga za iračkim oružjima (17/9/03) - 2003-09-17


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se potraga za iračkim oružjima masovnog uništenja nastavlja normalno, premda još nema naznaka gdje bi se ono moglo nalaziti.

Prije godinu dana ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je pred senatskim Odborom za oružane snage da je irački predsjednik Saddam Hussein “nagomilao velike, tajne zalihe biološkog i kemijskog oružja uključujući bojne otrove V-X, sarin i iperit”. Za sada, te zalihe nisu pronađene, a irački znanstvenici koje su američki dužnosnici ispitali tvrde da su sve takve zalihe uništene prije posljednjeg rata.

No gospodin Rumsfeld odbio je komentirati dijelove izvješća američkih inspektora u Iraku u kojima se navodi da ne postoje dokazi da je Irak raspolagao oružjima masovnog uništavanja u trenutku napada američkih snaga, ranije ove godine. Gospodin Rumsfeld je rekao novinarima u Pentagonu da još nije vidio preliminarnu verziju tog izvješća koje je, prema navodima televizijske mreže ABC, pripremio David Key, posebni savjetnik američke ekipe koja traga za iračkim kemijskim i biološkim oružjima. Američki ministar obrane je istaknuo da ta ekipa radi dobro.

"Oni ispituju velik broj ljudi i, s vremena na vrijeme, obilaze razne sumnjive lokacije. Što će oni iznjeti u svom izvješću ostaje da se vidi."

Kada je upitan znače li njegove tvrdnje o iračkom oružju, od prije godinu dana, da se radilo o obavještajnim propustima ili pak preuveličavanju opasnosti od iračkog oružja masovnog uništavanja, gospodin Rumsfeld se, čini se, naljutio. On je istaknuo da potraga za takvim oružima traje svega četiri i pol mjeseca.

"Je li to predugo? Ili, pak, prekratko? Sve ovisi o tome tko kako na to gleda. Osobno vjerujem da je u zemlji koja je toliko velika, tempo inspekcija odgovoran i pouzdan, te ćemo uskoro doznati što će oni izvjestiti."

Međutim, gospodin Rumsfeld je rekao da će dokazi o postojanju iračkih programa oružja masovnog uništavanja ipak biti pronađeni pokazujući na taj način da je vjerovao u obavještajne podatke prije rata te da u njih vjeruje i sad. Tijekom konferencije za novinare on je izjavio da ne očekuje da će bilo kakva nova rezolucija Ujedinjenih naroda o Iraku rezultirati dovođenjem novih stranih vojnika u tu zemlju. Američki ministar obrane rekao je da on ne raspolaže s nikakvim naznakama da je Irak bio umiješan u terorističke napade na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine, unatoč novom ispitivanju javnosti koje pokazuje da mnogi Amerikaci vjeruju u to.

XS
SM
MD
LG