Linkovi

Tjedan mode u New Yorku (17/9/06) - 2003-09-17


Američka industrija mode održava u New Yorku svoj deseti godišnji Tjedan mode. Osim blještavila, pompe i izobilja slavnih činosti, modna scena ulijeva milijune dolara u ekonomiju tog grada. No, svatko uključen u ovaj jednotjedni događaj možda još i više profitira od međunarodnog publiciteta.

Tjedan mode, u kojemu dugonoge manekenke po pistama prikazuju najnovije modele i modne trendove, New York stavlja u središte pažnje diljem svijeta. Robert Vasalotti, nastavnik Modnog poslovanja u njujorškom Institutu za modu, smatra da je to jedinstveni događaj: "Tolike su oči uprte u New York! Jedna toliko različita, potpuno internacionalna zajednica! Uzbuđenje koje to izaziva u New Yorku je bez presedana. To je najbolja besplatna reklama koja se uopće može dobiti."

Tjedan mode velik je događaj iz perspektive gradske ekonomije, ističe Robert Vasalotti: "New York ostvaruje u to vrijeme prihode od hotelskih smještaja, restorana, čitavog uslužnog sektora, zatim različitih tvrtki za dizajniranje vizuelnih oglasa, kao i od velikog broja djelatnika u slobodnim profesijama. Održava se i ogroman broj večera na kojima svatko svakoga želi upoznati, a sve u svrhu odnosa sa javnošću. Izvode se međusobno proizvođači i velekupci odjeće, modni dizajneri i novinari, više-manje svatko tko ima veze s tom djelatnošću ima interesa sresti se s nekim drugim iz iste ili srodne grupacije. Za grad New York, to je ogromna doza dobrog publiciteta."

Za mlade modne dizajnere, intenzivna medijska pažnja, posvećena ovom godišnjem skupu, znači mogućnost da se odjednom nađu u visokom društvu modne scene. To se, primjerice, dogodilo Marie Claudinet Jean, porijeklom s Haitija, čija je proljetna kolekcija hvaljena kao uspješan križanac elegancije pokojne glumice Audrey Hepburn, s jedne strane, i modnog šarenila video spotova s MTV-ja, s druge. Gospođa Jean svoju odjevnu liniju naziva 'Fuksija' - prikladan naziv za odjeću vrlo smjelih boja: od jarko crvene plesne haljine, pa do kratkih, pripijenih prsluka boje petroleja. No, ona kaže da je njezina smjesa francusko-karipske mode i aristokratske sofisticiranosti prikladna za svaku ženu.

"Kada dizajniram odjeću, mislim na sve žene, jer ja i radim modele po mjeri. Izrađujem modele u svim veličinama, bez obzira je li žena visoka, niska, okrugla ili mršava; važno je samo da želi biti elegantna, hrabra i izazvati divljenje," kaže mlada dizajnerica.

Ponekad, međutim, blještavilo mode izazove i buru kritika. Tako je i ove godine, Udruga za zaštitu prava životinja, PETA, - odnosno, People for the Ethical Treatment of Animals -, povela svoju najnoviju kampanju protiv nošenja krzna točno preko puta modnih pisti Tjedna mode.

XS
SM
MD
LG