Linkovi

Myers: Preispitat ćemo sudjelovanje u mirovnim misijama na Kosovu i u BIH (18/9/03) - 2003-09-17


Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga izjavio je da Sjedinjene Države preispituju svoje sudjelovanje u mirovnim misijama na Balkanu. General Richard Myers ovo je izjavio tijekom svog posjeta Kosovu.

U izjavi novinarima, general Richard Myers je rekao da Washington razmatra opciju prema kojoj bi čelništvu nad mirovnom misijom na Kosovu preuzele europske snage. U ovoj mirovnoj misiji sudjeluje nekoliko tisuća američkih vojnika.

Nakon posjete američkim snagama na Kosovu, general Myers se u Prištini susreo s predsjednikom Ibrahimom Rugovom.

Zapovjednik Združenog stožera smatra da bi Europska unija mogla preuzeti odgovornost za mirovnu misiju na Kosovu, kao što je to učinila u Makedoniji. Iako je rekao da je svjestan da je “…situacija na Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini, kompliciranija nego u Makedoniji…” dodao je da je “većina vojnih zadataka na tim područjima obavljena.” Na Kosovu treba dovršiti civilne zadatke, kao što su obuka policije i pomoć sudstvu.

Konačnu odluka o promjenama u misiji na Kosovu donijet će NATO savez. Sjedinjene Države na Kosovu imaju oko dvije tisuće i 500 vojnika, a u Bosni i Hecegovini tisuću i 500.

XS
SM
MD
LG