Linkovi

U počast Edwardu Telleru (16/9/03) - 2003-09-16


Briljantni nuklearni fizičar Edward Teller umro je 9. rujna u dobi 95 godina. U priopćenju Bijele kuće, predsjednik George Walker Bush rekao je za Edwarda Tellera da je bio “neumorni domoljub ... koji je posvetio svoj život cilju da Amerika bude sigurnija”. Dvadeset i trećeg srpnja, gospodin Bush mu je dodijelio Predsjedničku medalju slobode “za njegov izuzetan doprinos u znanosti i obrazovanju, te njegovu nepokolebljivu odanost Americi”.

"Kada je slobodu ugrozio nacizam, mladi madjarski znanstvenik Edward Teller napustio je Europu i uspio doći u Sjedinjene Države. Deset godina kasnije, njemački Reich je bio u ratu s Amerikom te je nastojao doći do najužasnijeg oružja. Doktor Teller se priključio projektu "Manhattan” i usmjerio svoj disciplinirani um na najhitniji zadatak s kojim se sučelila Amerika – razviti atomsku bombu prije Hitlera. Doktor Teller je pridonio uspjehu te misije te nam je pomogao u sučeljavanju s drugim velikim izazovima tijekom “hladnog rata," rekao je predsjednik Bush.

Najveći izazov u kojem je Edward Teller pomogao Sjedinjenim Državama bio je razvoj hidrogenske bombe. Nije bilo potrebe uporabiti ovo užasno oružje – a Amerikanci se iskreno nadaju da će tako biti i ubuduće. Medjutim, bez politike snažnog nuklearnog odvraćanja tijekom hladnog rata, Amerikanci te gradjani mnogih drugih država mogli su izgubiti svoju slobodu zbog ekspanzionističkih snaga u bivšem Sovjetskom savezu.

Kako je to istaknuo predsjednik Bush, Edward Teller je kasnije “usmjerio svoje napore prema rješavanju velikih znanstvenih i moralnih zadataka izgradnje obrambenog sustava od balističkih raketa.” Ovaj zadatak se i dalje realizira, dok Sjedinjene Države nastoje razviti sustav koji bi zaštitio Amerikance i druge ljude od potencijalnog raketnog napada uz korištenje bojevih glava napunjenih oružjem za masovno uništavanje. Takav napad mogle bi izvesti neke od država koje su se odmetnule od medjunarodne zajednice.

“Tijekom svog dugog života ispunjenog briljantnim postignućima i služenjem domovini”, rekao je predsjednik Bush, “Amerika je postala dužnik doktora Edwarda Tellera.” “Ovaj vrijedan doprinos sigurnosti naše zemlje neće biti zaboravljen.”

XS
SM
MD
LG