Linkovi

Anand Seth: 'Posve provediv zadatak' (15/9/03) - 2003-09-15


Hrvatske reforme leže na pet stupova i zemlja ih može provesti kako bi se uspješno priključila EU - prognoza je izrečena u analizi Hrvatske izrađenoj od stručnjaka Svjetske banke.

Svjetska banka objavila je danas u Bruxellesu analizu reformskog procesa i perspektiva hrvatskog gospodarstva, predložila mjere kako što prije dostići u potpunosti funkcionirajuću tržišnu ekomiju i, s njome, puno uključivanje Hrvatske u europski i svjetski gospodarski sustav.

Promociji su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH Slavko Linić i ministar financija Mato Crkvenac.

Prema riječima regionalnog direktora u Svjetskoj banci Ananda Setha oporavak i reforma Hrvastke leže na pet stupova. To su makroekonomska financijska stabilnost (smanjenje javnog duga), stvaranje efikasnog tržišta kapitala i radne snage, stabilnost institucija i djelovanje pravosudnog sustava, potpuno uključivanje u europsku infrastrukturnu mrežu te kreiranje dinamičnog poslovnog okružja temeljenog na inovacijama i znanju.

Zadaci Hrvatske su provesti u praksu što više zakona usklađenih s europskima te sniziti nezapsolenost. Formula uspjeha je istovremeno napredovati u reformama svih područja. Zadatak je velik i težak ali, istaknut će Anand Seth, "posve provediv".

Razlog optimizmu stručnjaka leži u ekonomskim indikatorima ali i u činjenici da je Hrvatska svoju dosadašnje zaista impresivne mijene provodila u nesigurnom okružju rata i nestabilnog susjedstva i bez zamjetne razvojne pomoći na kakvu su računale i računaju pristupajuće i kandidatske zemlje.

Reforme se mogu ostvarivati u okvirima koje nudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, tvrde stručnjaci Svjetske banke.

Ovoj ozbiljnoj analizi ipak manjka element kojim bi se proces pristupanja Uniji pet zemalja Jugoistočne Europe izjednačio s procesom provedenim u zemljama Srednje Europe. Analiza se, naime, nije obratila planskoj, streteškoj pripremi kandidatske zemlje za što lakše uključivanje u sva područja življenja Unije ili koheziji.

Upitan o iznesenoj procjeni da će Hrvatska biti spremna za ulazak u Uniju 2006. godine, potpredsjednik Vlade je odgovorio pozitivno dodajući da će o godini ulaska ipak odlučivati EU. Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da reforme budu završene u planirano vrijeme i zemlja ispunila uvjete u tom roku.

XS
SM
MD
LG