Linkovi

Bill Clinton u Kaliforniji pomaže guverneru Grayu Davisu da ostane na položaju (15/9/03) - 2003-09-15


U američkom tisku ovog jutra – bivši predsjednik Bill Clinton ponovo privlači pažnju: političko aktiviranje popularnog predsjednika ima za cilj pružanje pomoći demokratskom guverneru Californije – Grayu Davisu – o čijem će se opozivu građani te savezne države izjašnjavati 7. listopada. "Washington Post" bilježi jučerašnje Clintonove nastupe u jednoj crnačkoj crkvi, a zatim i u jednom meksičkom restoranu, gdje je uvjeravao okupljene da glasaju protiv smjenjivanja gospodina Davisa s položaja. Bivši predsjednik je pokušaj smjene californijskog guvernera nazvao 'nepravednim, nepoštenim i opasnim,' dodajući da je u pitanju pokušaj republikanaca da prigrabe vlast – piše vodeći washingtonski list.

Mjesta na kojima se gospodin Clinton pojavio ukazuju na to da želi potaknuti na veću inicijativu dvije zajednice – crnačku i latinoameričku – koje su čvrsti oslonci Demokratske stranke u Californiji, primjećuje Post. Uspoređujući kampanju za uklanjanje Davisa s guvernerskog položaja s pokušajem da se njega ukloni s predsjedničkog položaja prije nekoliko godina, Clinton je ocijenio da se ne radi o 'desničarskoj zavjeri', jer su zavjere uvijek tajne, nego o 'grabljenju vlasti', prenosi "Washington Post".

A čovjek na kojeg republikanci računaju kao novog guvernera Californije – glumac Arnold Schwarzenegger – svoju kampanju sve više okreće ka pridobivanju ženskih glasova – navodi "Christian Science Monitor". Njegovo današnje pojavljivanje na Oprah Winfrey Showu jedan je od poteza koji ga treba približiti ženskom dijelu glasača. Voditelji njegove kampanje također naglašavaju kako se Schwarzenegger zalaže za pravo na pobačaj, kontrolu naoružanja i jači poticaj obrazovanju – tri stvari za koje se zalaže i većina žena, ocjenjuje bostonski list.

XS
SM
MD
LG