Linkovi

Dvanaestogodišnjakinja tužena zbog 'piratiziranja' glazbe putem Interneta (15/9/03) - 2003-09-15


Udruženje nakladnika zvuka u Sjedinjenim Državama, u svom ratu protiv razmjene glazbe putem Interneta, - 'piratiziranja', kako to oni nazivaju -, okomilo se i na neke nesvakidašnje 'prijestupnike' - recimo dvanaestgodišnjakinju, koja je 'downloadala' dječje pjesme.

Brianna LaHara, 12-godišnja učenica osnovne škole iz New Yorka, jedna je od 261 osobe, kojima su prošli tjedan uručene obavijesti o podnesenim tužbama od strane Udruženja nakladnika zvuka Amerike, koje zastupa kompanije poput Universala, BMG-ja, Sonyja i Warner Brothers. Za razliku od većine odraslih tuženih presnimača glazbe s Interneta, ona je bila sigurna da ne radi ništa nepropisno, jer je njezina majka uredno platila pretplatu na glazbeni online servis "Kazaa", u visini od 30 dolara.

S tog je web sajta, Brianna 'downloadala' desetke dječjih pjesmica, kao i hitove svojih najomiljenijih zvijezda, Mariah Carey, Christine Aguilere i drugih. Ukupno je ona, prema tvrdnjama tužitelja, Udruženja nakladnika zvuka Amerike, na svom kompjuteru imala više od tisuću skladbi zaštićenih autorskim pravima. Po zakonu, presnimavanje svake autorski zaštićene pjesme kažnjava se globom i do 150 tisuća dolara. Shvativši s kakvom mogućnošću kazne su sučeljene, majka Brianne LaHare se nagodila s tužiteljima i platila globu od dvije tisuće dolara, a Brianna se javno ispričala, dodavši da nije znala da financijski nanosi štetu upravo svojim omiljenim zvijezdama.

Mediji su slučaju ove dvanaestogodišnjakinje posvetili veliku pažnju u želji da pokažu kako je napad industrije glazbe na piratiziranje neselektivan i pogađa i neke koji se teško mogu opisati terminom 'kriminalac' ili čak 'prijestupnik'.

Sličan slučaj, ali s druge strane dobnog spektra, je još jedna tužena osoba. Riječ je o 71-godišnjem Durwoodu Pickleu, iz Teksasa, koji uopće niti ne zna što je to 'downloadanje' glazbe s Interneta. Pokazalo se da njegov kompjuter koriste njegovi unuci kada dođu u posjetu. Upravo su ti unuci, smatrajući to potpuno propisnim, presnimili s web sajtova stotine svojih najomiljenijih hitova. Gospodin Pickle tvrdi da se uopće ne osjeća odgovornim, jer nikada nije ni vidio niti jedan od web sajtova koji nude razmjenu glazbe.

XS
SM
MD
LG