Linkovi

'K Street' - televizijska serija o lobistima i političarima (16/9/03) - 2003-09-15


Televizijska mreža HBO počela je emitirati seriju "K Street". Glavni likovi su politički konzultanti i lobisti, čiji se uredi većinom nalaze na Ulici K, u Washingtonu.

Seriju je režirao oskarovac Steven Soderbergh, a producent je glumac George Clooney.

"Riječ je o pomalo bizarnom hibridu fikcije i stvarnosti, glumaca i stvarnih ljudi, kojem je svrha opisati stranu političkog života Washingtona i nacije koju ljudi rijetko vide" - piše televizijski kritičar dnevnika Washington Post Tom Shales. "Rijetko je vide, ali pitanje je žele li se s njom uopće upoznati?" - pita se ovaj utjecajni novinar.

Glavna lica serije, koja je pod utjecajem popularnog trenda reality-televizije, su James Carville i Mary Matalin, najpoznatiji američki politički konzultanti - koji "glume" sami sebe. Ovaj bračni par, ona republikanka, on demokrat, odlučuju osnovati vlastiti lobistički "shop". Serija "K Street" pokazat će što im se događaja na putu prema uspjehu.

U prvoj su epizodi, prikazanoj sinoć, nastupili i mnogi "pravi političari" - dva republikanska senatora, Rick Santorum i Don Nickles, te bivši guverner Vermonta, Howard Dean, koji je u ovom trenutku najpopularniji demokrat koji se natječe za predsjedničku nominacije svoje stranke, na izborima u studenom sljedeće godine.

Gledatelji HBO-a, koji je posljednjih godina američku televiziju obogatio s barem dvije uspješne serije - "Seks i grad" i "Soprani" - imali su prilike u ovom pseudo-dokumentarcu vidjeti pripreme za televizijsku debatu demokratskih aspiranata za Bijelu kuću, koja je održana prošle nedjelje, te uvježbavanje "spontanih" duhovitosti i brzih odgovora od strane pojedinih kandidata.

Tom Shales zaključuje svog osvrt na prvu epizodu "Ulice K" ovim riječima: "Serija je očito dinamična, pogotovo za političke 'junkije', no mnogi će se gledatelj vjerojatno zapitati - nemaju li političari pametnijeg posla nego da glume sami sebe na televiziji?"

XS
SM
MD
LG