Linkovi

Potjera za bin Ladenom (16/9/03) - 2003-09-15


Već dvije godine traje potraga za Osamom bin Ladenom - glavnim osumnjičenikom za terorističke napade od 11. rujna 2001. godine u New Yorku i Washingtonu. Potraga za njim posebno je intenzivna uzduž pakistanske i afganistanske granice.

Je li živ ili mrtav? Ako je suditi po nedavno objavljenoj video-snimci Osame bin Ladena i njegovog bliskog suradnika Aymana al-Zawahirija, ovaj čovjek za kime se masovno traga i za čije se uhićenje nudi 25 milijuna dolara još je živ. U potrazi sudjeluje oko 60 tisuća pakistanskih vojnika i tisuće američkih specijalaca. Sumnja se da se on skriva u krševitim planinama nastanjenih raznim plemenima uz poroznu pakistansko-afganistansku granicu.

Međutim, nitko ni u to nije siguran. Zapovjednik pakistanskih vojnika koji traže bin Ladena i pripadnike al Qaide u svjeverozapadnom dijelu tog područja je general Ali Mohhamad Aurakzai. On kaže da nema dokaza da se bin Laden krije na nekom određenom području, tako da pakistanski i američki vojnici češljaju čitavim područjem.

Richard Mayers, zapovjednik Združenog stožera američke vojske to objašnjava ovako: "Nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je Osama bin Laden živ. Mislim da nitko ne može ni tvrditi da zna gdje se bin Laden nalazi. Mnogi pretpostavljaju da se vrlo vjerojatno nalazi na surovom terenu između Afganistana i Pakistana, gdje postoje ljudi koji bi mu mogli biti od pomoći. Moguće je da se skriva na ovom području, ali ne znam može li tu pretpostavku itko sa sigurnošću potvrditi."

Ključna uloga Pakistana

Na konferenciji za novinare u Sjedinjenim Državama s predsjednikom Bushom u lipnju, pakistanski predsjednik Pervez Musharraf kazao je da njegova zemlja čini sve što u njezinoj moći kako bi iskorjenila al-Qaidu i njene pristaše: "Prvi puta u povijesti pakistanska je vojska zajedno s policijskim snagama ušla u pogranično područje s Afganistanom. Ako se itko iz al-Qaide skriva u tim predjelima, mi smo na njihovom tragu i nema sumnje da je vojska na ovom području sposobna otkriti položaj pojedinaca iz al-Qaide."

Na istoj konferenciji predsjednik Bush je istaknuo ključnu ulogu Pakistana u uhićenju osumnjičenih terorista: "Od terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, Pakistan je uhitio više od petstotinjak talibanskih i al-Qaidinih terorista, zahvaljujući učinkovitom osiguranju na državnim granicama te policijskoj suradnji u toj zemlji."

Pakistan opet pomaže talibanima?

Premda su se tri najvažnija uhićenja al-Qaidinih terorista dogodila u Pakistanu, najtraženiji čovjek na svijetu, Osama bin Laden, još nije pronađen. Napori uloženi u njegovo uhićenje uzrokovali su nesuglasice između Afganistana i Pakistana.

Mnogi afganistanski dužnosnici optužuju Pakistan — bivšeg talibanskog saveznika — da je dopustio da talibani ponovno zažive. Oni smatraju da Pakistan ne čini dovoljno kako bi talibani prestali koristiti Pakistan kao svoju bazu odakle izvode napade na Afganistan.

Američki dužnosnici također od Pakistana traže da pooštri kontrolu u plemenskim predijelima, koji u povijesti te zemlje nikad nisu ni bili pod kontrolom državnih vlasti. Pakistan je u ta područja ušao neposredno nakon američke invazije Afganistana.

XS
SM
MD
LG