Linkovi

Bilo jednom davno u Meksiku (15/9/03) - 2003-09-14


Filmski stvaratelj Robert Rodriguez vraća gledateljima revolveraša koji voli prebirati po žicama gitare iz svog prvog filma u finalu akcijske i humorističke sage o 'EL Mariachiju'. Naslov filma - "Bilo jednom davno u Meksiku".

Scenarist i redatelj Robert Rodriguez predstavio je glavni lik El Mariachija u svom prvom, vrlo hvaljenom istoimenom filmu, 1992. godine. Ponovno smo ga vidjeli 1995. godine u filmu "Desperados", a, sada, u najnovijem filmu " Bilo jednom davno u Meksiku ", legenda o El Mariachiju je postala još veća.

Nedvojbeno je da je stilističku inspiraciju za svoje filmove Robert Rodriguez našao u špageti-westernima Sergia Leonea, ali priča i humor su njegovi vlastiti. On ne samo da je autor scenarija i redatelj filma, nego osobno nadgleda sve kinematografske elemente produkcije, a, uz to, sam sklada i glazbu, o čemu svjedoči i natpis na početku filma: 'Snimio, sasjeckao i uglazbio - Robert Rodriguez'.

"Svaka druga verzija zvučala je previše formalno. Ovaj je film bio treći iz serije o El Mariachiju i čitav je bio iznimno neformalan. Ustvari, bilo je toliko malo novaca da uopće niti nisam imao ekipu koja bi radila kinematografiju. To je u pravom smislu riječi 'kućna radinost', pa mi se i činilo da što manje imamo vremena i novaca, to više će na površinu izaći kreativnost. Čitavoj glumačkoj postavi to se jako dopalo." - objašnjava Robert Rodriguez.

On kaže da mu je cilj bio uhvatiti duh zabave iz prvog filma, "El Mariachi", koji je čitav koštao sedam tisuća dolara, uglavnom plaćenih pomoću njegovih vlastitih kreditnih kartica: "Kada sam počeo raditi druge filmove, ustanovio sam da uopće nisu bili toliko zabavni kao "El Mariachi", pa sam se želio vratiti na staru temu. Želio sam vratiti i onaj osjećaj financijske stege, koji oslobađa stvaralački duh. U stvari, da sam htio, s ovom glumačkom ekipom mogao sam od studija dobiti mnogo veći budžet, ali ovako je bilo puno bolje."

U filmu glumi Johnny Depp kao prilično neobičan špijun CIA-e, koji prevelik broj stvari želi riješiti sam. Antonio Banderas se vraća kao Mariachi, lik koji je prvi puta igrao u "Desperadosu", prije gotovo čitavo desetljeće. Tu su još i Eva Mendes, Willem Dafoe, Mickey Rourke, te Salma Hayek.

XS
SM
MD
LG