Linkovi

Podjela u VS glede budućnosti Iraka (14/9/03) - 2003-09-14


Pet zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s pravom veta izišle su podijeljene nakon rasprave u Ženevi o budućnosti Iraka. Sjedinjene Države i Francuska iskazale su bitno neslaganje oko toga koliko brzo treba vlast prenijeti na Iračane.

Američki državni tajnik Colin Powell je izjavio da bi francuski prijedlog da se vlast preda Iračanima već sljedeći mjesec ovu zemlju doveo u situaciju koja bi jamčila neuspjeh. Po američkom državnom tajniku, predaju vlasti treba obaviti na "mnogo odgovorniji način". Washington traži da se donese rezolucija Vijeća sigurnosti o višenacionalnim snagama u Iraku koje bi bile pod američkim zapovjedništvom. Francuska i Rusija traže veću ulogu Ujedinjenih naroda. Inače, iz Ženeve državni tajnik Powell odlazi u posjet Kuvajtu i Iraku.

Američki državni tajnik Colin Powell uvjerit će se iz prve ruke u to kakva je situacija u Iraku. Danas će u Kuvajtu razgovarati s tamošnjim čelnicima prije negoli otputuje u Irak, gdje će se susresti s članovima Upravnog vijeća Iraka i privremenom američkom upravom. U međuvremenu se američka vojska ispričala zbog toga što je u petak zabunom ubila osam iračkih policajaca i jednog jordanskog stražara.

Predsejnik George Bush izjavio je da u Iraku slijedi 'jasnu strategiju' kojoj je cilj iskorijeniti terorističku opasnost, te prenijeti vlast na irački narod i pridobiti međunarodnu podršku u obnovi zemlje. Gospodin Bush je također rekao da su zahvaljujući invaziji na Irak Sjedinjene Države sigurnije od terorističkih napada. Međutim s time se ne slažu u redovima Demokratske stranke. U odgovoru na predsjednikovu poruku kongresmenka iz Kalifornije Jane Harman citirala je izvješće nestranačke organizacije Vijeće za vanjsku politiku u kojem se kaže da su Sjedinjene Države "opasno nespremne" za novi teroristički napad.

XS
SM
MD
LG