Linkovi

Jedimo kao majmuni (14/9/03) - 2003-09-14


Prehrana koju bi uglavnom sačinjavalo voće, oraščići i povrće - poput onakve kakvu konzumiraju čovjekoliki majmuni - značajno pomaže u snižavanju razine kolesterola, tvrde znanstvenici.

Posebice su dragocjeni bademi kao namirnica koja pojedinačno u najvećoj mjeri snižava razinu podvrste kolesterola koja je posebice opasna po zdravlje, LDL. Razina sniženja LDL-a pomoću navedenih prehrambenih sastojaka jednaka je onoj koja se postiže pomoću vodećih lijekova za snižavanje kolesterola.

Pretpostavka znanstvenika koji su se bavili proučavanjem takve prehrane jest da je ljudska vrsta kroz najveći dio evolucijskog razvoja u posljednjih deset do petnaest milijuna godina imala pretežito vegetarijanske navike. Današnji čovjekoliki majmuni i dalje žive pretežito na biljnoj hrani. Za očekivati je, dakle, da su ljudi genetski predodređeni za voće, povrće i orahe.

Problem koji se postavlja pred one koji bi voljeli slijediti prehrambene navike čovjekolikih majmuna jest da je takvo hranjenje praktički cjelodnevni posao. Odraslom čovjeku trebalo bi oko pet i pol kilograma biljne hrane, za što, pak, bi mu trebalo gotovo osam sati da je uspije pojesti. Današnji tempo života malokome daje toliko vremena samo za hranjenje.

Prema liječnicima, međutim, značajne se zdravstvene koristi ostvaruju već i samim povećanim konzumiranjem nekih od posebno zdravih namirnica. Dakle, dovoljno je umjesto čipsa grickati bademe, ili ih nasjeckati u salatu ili u razna druga jela. Zob, odnosno zobena kaša, jednako je tako zdrava za snižavanje razine kolesterola, a, isto tako i grah, grašak, slanutak i soja.

XS
SM
MD
LG