Linkovi

33. hodočašće američkih Hrvata (15/9/03) - 2003-09-14


U Svetištu bezgriješnog začeća blažene djevice Marije ovdje u Washingtonu, održano je 33. godišnje hodočašće američkih Hrvata u Marijine kapelice Majke Božje Bistričke i Kraljice mira.

Pjesmama, molitvama i predavanjima u organizaciji Hrvatske katoličke zajednice Sjedinjenih Država hodočašće započelo je okupljanjem američkih Hrvata koji su došli u Washington iz svih dijelova Sjedinjenih Država. Prvo hodočašće organizirano je 1970. godine kad su američki Hrvati pod vodstvom Hrvatske katoličke zajednice sagradili dvije Marijine kapelice u Svetištu bezgriješnog začeća blažene djevice Marije u Washingtonu. Kapelice je posvetio tadašnji zagrebački pomoćni nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić.

Američki Hrvati zavjetovali su se tada da će svake godine organizirati hodočašće i moliti za slobodu u domovini i mir u svijetu. Predsjednika Hrvatske katoličke zajednice Sjedinjenih Država, Melkiora Mašinu, pitali smo koja je poruka ovogodišnjeg hodočašća.

"Ta poruka bi zapravo bila ono što je papa govorio prigodom njegovom posjeta Hrvatskoj i Banja Luci u lipnju ove godine. U stvari radi se o tri poruke…U prvom redu radi se o produbljenju vjere, druga poruka je evangelizacija i širenje vjere i treće pokazivanje te vjere konkretnim djelima milosrđa. Zato smo ove godine pripremili posebni program. Pozvali smo zbor hrvatske župe iz Clevelanda koji je nastupio svojim krasnim izvođenjem marijanskih i domovinskih pjesama. Izabrali smo također temu štovanja Blažene Djevice Marije u Hrvatskoj posebne karakteristike tog štovanja koju je priredio velečasni Mate Bižaca, župnik hrvatske župe svetog Ante, a govorili o ulozi laika u Crkvi posebno u hrvatskoj Crkvi danas i u Bosni i Hercegovini i izazovima koji su danas pred tom crkvom i katolicima u domovini."

Kao i svake godine u hodočašću je sudjelovao velik broj Hrvata sa svih strana Sjedinjenih Država.

"radicionalno na ovo hodočašće najviše dolaze iz hrvatskih župa New Yorka, Astorije, New Jerseya, Pennsylvanije, Philadelphije, Harrisburga, Pittsburga te Clevelanda….Dakle, iz istočnog dijela Sjedinjenih Država. Mnogi, pak, dođu pojedinačno. Svake godine dođe jedna skupina iz Milwaukeeja, iz Chicaga, St. Louisa i drugih krajeva. Prošle godine imali smo jednu skupinu mladih iz Los Angelesa. Ove godine smo nastavili programom za mlade i za duhovnu obnovu."

Svetu misu za hodočasnike predvodio je velečasni Mate Bižaca iz Los Angelesa. Kako nam je rekao gospodin Mašina, Hrvatska katolička zajednica već priprema sljedeće hodočašće u sklopu kojeg će biti upriličen koncert četiri crkvena zbora američkih Hrvata.

XS
SM
MD
LG