Linkovi

RU-21 protiv mamurluka (14/9/03) - 2003-09-14


Hladni rat u jednom svom elementu postaje pravi hit kod Amerikanaca koji su skloniji burnijoj noćnoj zabavi.

Riječ je o piluli protiv mamurluka, ali ne bilo kakvoj takvoj piluli. Ova pilula, - uvoz iz Rusije - svojedobno je bila napravljena kao sredstvo koje će agentima KGB-a i drugim ruskim špijunima omogućiti da piju više od onih od kojih namjeravaju saznati tajne. U Sjedinjenim Državama ona se prodaje pod nazivom RU-21, u igri riječi koja asocira na pilulu protiv trudnoće, koja se uzima 'dan nakon', kao i na dob od 21 godine, koja je u Americi granica nakon koje se može kupovati i naručivati alkoholna pića.

Kemijska tajna ove pilule krije se u blokiranju izvjesnog enzima koji pretvara jedan od metaboličkih proizvoda alkohola u octenu kiselinu. Prema ruskim znanstvenicima, koji su razvili ovu pilulu, upravo gomilanje octene kiseline izaziva mamurluk i oštećenja tjelesnih organa. Prema tome, sprečavanjem gomilanja ocetene kiseline već prije nego što se počne prekomjerno konzumirati alkohol, do štete nikad ni ne dođe.

Američki znanstvenici uporno upozoravaju da pilule RU-21 uopće nisu prošle nikakvu verifikaciju svjetskih znanstvenih krugova, te da ne samo da se ne zna koliko su učinkovite, već se ne znaju niti eventualne neželjene popratne pojave. Isto se tako upozorava da ruski agenti i špijuni ipak nisu uspijevali izbjeći pijanost, te da je za očekivati da pijanost, sa svim svojim posljedicama po brzinu reakcija i sposobnost rasuđivanja, ostaje jednaka s pilulom kao i bez nje.

No, takva uvjeravanja nimalo ne umanjuju privlačnost ove pilule za one koji ne žele nositi u glavi sve popijeno piće iz prethodne večeri. RU-21 je ogroman hit, posebice u krugovima holivudske industrije zabave, gdje je život na večernjim zabavama i snimanje ujutro slijedećeg dana realnost svakodnevice. Kompanija koja uvozi RU-21 u Sjedinjene Države tvrdi da tjedno, samo prodajom preko interneta, ostvaruje promet od najmanje 10 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG