Linkovi

Bush: Nakon rata u Iraku, SAD sigurniji (13/9/03) - 2003-09-13


Predsjednik Bush tvrdi da su zahvaljujući invaziji na Irak Sjedinjene Države zaštićenije od terorističkih napada. Kongresmeni iz redova Demokratske stranke tvrde da ni dvije godine nakon napada na New York i Washington predsjednik nije učinio dovoljno da bi zaštitio zemlju od terorističkih napada.

Američki predsjednik je istaknuo da u Iraku slijedi jasnu strategiju kojoj je cilj iskorijeniti terorističku opasnost, te prenijeti vlast na irački narod i pridobiti međunarodnu podršku u obnovi zemlje.

“Tamo ćemo se boriti i poraziti teroriste, kako se ne bi s njima morali sučeliti u Americi. Također ćemo pomoći preobrazbu Iraka u zemlju koja će biti primjer napretka, demokracije i slobode - primjera koji može potaknuti promjene i nadu diljem Srednjeg istoka.”

Usporedo s gotovo svakodnevnim gubicima američkih snaga u Iraku, javnost u Sjedinjenim Državama – kako se čini – u sve manjem broju podržava okupaciju Iraka. Najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje da gotovo 60 posto Amerikanaca ne vjeruje da gospodin Bush ima jasan plan rješavanja iračkog problema. U redovitom radijskom obraćanju naciji, gospodin je Bush ponovio mnoge od tvrdnji koje je iznio i prilikom ovotjednog obilježavanja druge godišnjice terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. On je, naime, naglasio da će invazija na Irak i široka borba protiv terorizma učiniti svijet sigurnijim i mirnijim, te će donijeti stabilnost Srednjem istoku.

“Danas, uz našu pomoć, irački narod radi na stvaranju slobodnog, učinkovitog i naprednog društva. Ukoliko ta nastojanja uspiju, teroristi znaju da će njihova ideologija mržnje doživjeti potpuni poraz. Zbog toga oni sada napadaju naše postrojbe, međunarodne humanitarne djelatnike i nevine civile. Njihov je cilj da nas istjeraju iz Iraka prije no što ostvarimo svoju misiju. Oni u tome griješe i namjera im neće uspjeti. Učinit ćemo ono što je potrebno kako bi smo pobijedili u ratu protiv teroizma.”

No, dvije godine nakon terorističkih napada na New York i Washingtonon, predsjednik je izložen kritikama kongresmena iz redova Demokratske stranke koji tvrde da nije učinio dovoljno u osiguravanju sredstava za financiranje ministarstva domovinske sigurnosti. U odgovoru demokratskih kongresmena na jučerašnji govor predsjednika Busha, zastupnica iz Californije Jane Harman je rekla da je administracija predsjednika Busha bila prespora u popravljanju stanja komunikacijskog sustava koji se koristi u izvanrednim situacijama. Ona je prigovorila administraciji i zbog toga što do sada nije sastavila popis potencijalnih terorista, uz pomoć kojeg bi se spriječio ulazak terorista u Sjedinjene Države.

“Dvije godine nakon najsmrtonosnijeg napada koji je u jednom danu izvršen u povijesti Sjedinjenih Država, postavlja se pitanje – jesmo li osigurali nužnu zaštitu od budućih terorističkih napada? Nažalost, odgovor je negativan.”

Jedna od vodećih demokratskih zastupnica u Odboru za obavještajni rad – kongresmenka Jane Harman – citirala je jedan od zaključaka nadstranačkog Vijeća za vanjske poslove, u kojem se tvrdi da su Sjedinjene Države i dalje “opasno nespremne” za spriječavanje eventualnog terorističkog napada.

XS
SM
MD
LG