Linkovi

SAD i Rusija (14/9/03) - 2003-09-13


S hladnim ratom daleko iza nas, mnogi govore o prijelazu u 'multipolarni svijet'. Ali, kako kaže američki državni tajnik Colin Powell, 'među zemljama koje dijele iste temeljne vrijednosti ne bi trebali postojati polovi. U stvari, morali bismo raditi na prevladavanju razlika, a ne da ih još polariziramo'. "Mi se jako trudimo da ostvarimo odlične odnose i s malim i s velikim zemljama, sa starima i s novonastalima. No, važno je da se usredotočimo na najveće svjetske sile, a posebice na one s kojima smo, tijekom godina, imali teške i raznorodne odnose". Jedna takva zemlja je Rusija. Odnosi Sjedinjenih Država s Rusijom dramatično su se promijenili u posljednjih petnaestak godina. U Moskvi, rekao je gospodin Powell, 'imamo partnera predanog borbi protiv terorizma i borbi protiv širenja oružja masovnog uništavanja u svijetu.' Rusija sa Sjedinjenim Državama i drugim članicama NATO saveza dijeli obavještajne podatke o terorizmu, a sudjeluje i u humanitarnim i mirovnim naporima.

Gospodin Powell je rekao da bi to 'bilo potpuno nezamislivo još prije samo petnaestak godina'. "Bliskiji smo nego ikada ranije s Rusijom i s drugim bivšim republikama Sovjetskog Saveza, zahvaljujući posve novim odnosima; bliskiji smo nego ikada ranije i s Europom - cjelovitom, slobodnom i u miru - Europom koja definitivno uključuje Rusiju, Europom koja u ovom stoljeću neće biti sučeljena s izazovima kakvi su joj se ispriječili u prethodnom stoljeću".

Danas, Rusija se kreće prema tržišnoj ekonomiji i razvija demokratske institucije. Ali, rekao je gospodin Powell, Sjedinjene Države i Rusija 'ne slažu se baš o svemu'. "Ranije ove godine, nadali smo se da će Rusija iskazati veću podršku našoj politici prema Iraku. I sada se nadamo da će doći do promjene stava Rusije prema iranskom nuklearnom programu. Razlikujemo se i u pogledima na neke aspekte ruske politike u Čečeniji".

Ali, ono što je važno, kako je istaknuo američki državni tajnik Colin Powell, jest da Sjedinjene Države i Rusija 'sada dijele neophodnu razinu povjerenja potrebnu za razrješavanje i najtežih pitanja koja se mogu ispriječiti između nas.'

XS
SM
MD
LG