Linkovi

Žučna rasprava o spomeniku na 'Ground Zero' (13/9/03) - 2003-09-13


Dvije godine nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, budućnost mjesta u New Yorku na kojemu su stajale zgrade Svjetskog trgovinskog centra, - poznatog kao 'Ground Zero' -, u središtu je rastuće kontroverze oko pitanja najboljeg načina odavanja počasti žrtvama napada.

U raspravi su međusobno suprotstavljeni građevinski i poslovni poduzetnici, s jedne strane, te, s druge, nekoliko stotina članova obitelji poginulih, koji se protive izgradnji komercijalnih prostora u okviru tlocrtnih obrisa uništenih tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra.

Bivši njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani pružio je podršku obiteljima žrtava, rekavši CNN-u da trenutni planovi izgradnje novog kompleksa uredskih prostora, trgovina i spomenika ne iskazuju dostatno poštovanje prema mjestu gdje je našlo smrt gotovo dvije tisuće osamsto ljudi. Kako je rekao, buduće generacije će nas ocjenjivati prema količini pijeteta koji pokazujemo prema mrtvima.

Prema planovima novog kompleksa, spomenik bi se trebao nalaziti tri kata ispod razine zemlje, što znači tri kata iznad sloja temelja, gdje su nađeni ostaci mnogih tijela poginulih.

Uoči druge obljetnice napada, nekoliko stotina pripadnika 'Koalicije obitelji od 11. rujna' prosvjedovalo je na 'Ground Zero', noseći fotografije svojih poginulih najmilijih, kao transparente s natpisom 'Sačuvajmo sveto mjesto'. Te obitelji žele da se iz izvornih temelja tornjeva blizanaca uzdiže spomenik, a ne da taj prostor bude ispunjen željezničkom postajom i poslovnim objektima.

Građevinski poduzetnici kažu da je Svjetski trgovinski centar prije napada bio važan dio američkog gospodarstva, te da bi ta lokacija to ponovno trebala postati. Dapače, oni uporno ponavljaju da prema novim planovima, točno na temeljima srušenih tornjeva niti neće biti izgrađen nikakav poslovni prostor.

XS
SM
MD
LG