Linkovi

Promjene u Americi - najočitije na aerodromima (12/9/03) - 2003-09-12


Jučer obilježena druga godišnjica terorističkih napada na New York i Washington mnoge je navela da se pitaju – kako se to Amerika promijenila. New York Times je objavljuje reportažu s nekoliko američkih aerodroma – mjesta na kojima građani najizravnije mogu vidjeti da je stanje prilično drugačije nego što je to bilo prije terorističkih napada. Američkim zračnim lukama godišnje prođe milijarda putnika.

Koje su promjene najočitije? Prije svega nazočnost sigurnosnog osoblja na aerodromima. Vlada je zaposlila 49 tisuća agenata sigurnosnih službi i drugog sličnog osoblja. Tu su i sofisticirane elektronske naprave za pregled prtljage. Stotine pilota naoružane su revolverima. I – vrlo važno – putničkih je linija manje, a manje je i putnika, što dodatno pogoršava slabo poslovanje avio-kompanija, od kojih su mnoge i prije 11. rujna 2001. bile na rubu bankrota.

******

International Herald Tribune objavljuje reportažu iz Štokholma, gdje je prekjučer u jednoj robnoj kući nožem izbodena ministrica vanjskih poslova Anne Lindh. Na nju je – kako smo već rekli u vijestima – nasrnuo neidentificirani napadač koji je još uvijek u bijegu. U Švedskoj se inače političari – osim kralja i premijera, koji jedini imaju službene tjelohranitelje – pojavljuju bez pratnje.

S druge strane, Švedi dobro pamte ubojstvo premijera Olofa Palme, koji je ubijen sredinom osamdesetih na ulici Štokholma, prilikom povratka iz kina. Njegovo je ubojstvo još uvijek nerazjašnjeno. International Herald Tribune ubojstvo Anne Lindh stavlja u širi europski kontekst – posljednjih su se godina naime dogodila još dva ubojstva prominentnih političara – srbijanskog premijera Zorana Đinđića i nizozemskog desničara Pima Fortuyna. Znači li to da političke i društvene napetosti u Europi vode novom valu političkog nasilja – pita se dnevnik koji se istovremeno tiska u New Yorku i Parizu.

XS
SM
MD
LG