Linkovi

Američki plan za Irak (12/9/03) - 2003-09-12


Obnova Iraka traži vremena i žrtvovanje. Sjedinjene Države imaju iskustva u obnovi zemalja optustošenih ratom. Nakon drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države su angažirale resurse potrebne kako bi se pomoglo Njemačkoj i Japanu da uspostave demokratske vlade i tržišna gospodarstva. Sjedinjene Države i njihovi saveznici u koaliciji žele učiniti isto za Irak, rekao je predsjednik Bush.

“Napor poduzet u Njemačkoj i Japanu višestruko se isplatio tijekom tri generacije prijateljstva i mira sa tim zemljama. Amerika danas prihvaća izazov pružanja pomoći Iraku u istom duhu – za njihovo i naše vlastito dobro.”

Prvi korak predstavlja uništavanje terorista. Od zaključenja velikih borbenih operacija u Iraku, Sjedinjene Države i koalicijske snage zaplijenile su mnogo oružja i streljiva. Stotine terorista te osoba odanih režimu Sadama Huseina uhićeno je ili ubijeno. Od pedeset i pet najtraženijih osoba iz bivšeg iračkog čelništva, 42 su već ubijene ili uhićene. Poruka je jasna, rekao je predsjednik Bush. “Svi oni koji žele naškoditi našim vojnicima neka znaju da su naši vojnici u potjeri za njima.”

Sjedinjene Države i njihovi saveznici takodjer su odlučni proširiti medjunarodnu suradnju u obnovi Iraka. U toj zemlji se nalazi oko 130 tisuća američkih vojnika, te više od 20 tisuća vojnika iz dvadeset i devet država. Dvije multinacionalne divizije predvode britanske i poljske snage.

Krajnji cilj je obnova suvereniteta iračkog naroda. Više od 90 posto gradova i mjesta u Iraku ima lokalnu vladu koja je profunkcionirala. Novo Iračko upravno vijeće sastavljeno je od 25 čelnika koji predstavljaju različite vjerske i nacionalne skupine koje žive u toj zemlji – muslimane, kršćane, šiite, sunite, Kurde i Turkmene. Idući korak prema samo-upravi predstavlja izrada nacrta ustava. Kada bude završen, nacrt ustava odlazi na široku javnu raspru medju iračke gradjane. Svi odrasli Iračani imati će priliku glasovati za ili protiv prijedloga ustava. Nakon ratifikacije ustava, zakazat će se izbori.

Kako je to rekao predsjednik Bush, uz pomoć koalicije, irački gradjani “moraju preuzeti odgovornosti slobodnih ljudi te osigurati blagodati svoje vlastite slobode.”

XS
SM
MD
LG