Linkovi

Predsjednik Bush zatražio šire policijske ovlasti u borbi protiv terorizma (11/9/03) - 2003-09-11


Predsjednik George Bush jučer je govorio u Akademiji FBI-ja, u saveznoj državi Virginija. U svom govoru, on je rekao da bi policajci koji tragaju za teroristima trebali imati iste ovlasti koje imaju pri hvatanju običnih kriminalaca.

Predsjednik Bush zatražio je od Zastupničkog doma da policiji dopusti pretraživanje i zaplijenu predmeta pronađenih kod osobe osumnjičene za terorizam bez prethodne sudske dozvole. Ovakav policijski postupak dopušten je primjerice u istrazi kaznenih djela u zdravstvu, ali ne u okviru borbe protiv terorizma. U slučajevima osumnjičenih za preprodaju droge nije dopušteno puštanje iz zatvora uz jamčevinu, a predsjednik želi da to vrijedi i za teroriste. On također želi da zakon dopusti izricanje smrtne kazne protiv svih terorista koji ubiju nevine civile.

"Te i druge mjere dugo su vrijedile za druga kriminalna djela. One su položile test vremena, potvrdili su ih sudovi, a ono što mi predlažemo potpuno je u skladu s američkim ustavom" - rekao je gospodin Bush.

Govoreći u akademiji FBI-a, predsjednik je rekao da je Amerika danas sigurnija, nakon što je osnovano Ministarstvo domovinske sigurnosti, u kojem su objedinjene 22 savezne agencije zadužene za zaštitu reda i zakona, reagiranje u kriznim situacijama, prikupljanje obavještajnim podataka i sigurnost granica.

XS
SM
MD
LG