Linkovi

'Najveća se promjena dogodila u psihi Amerikanaca' (11/9/03) - 2003-09-11


Na koji se način Amerika promijenila u ove posljednje dvije godine – od terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i zgradu Pentagona? Na ovo pitanje odgovora Jessica Tuchman Mathews, direktorica Zaklade Carnegie za međunarodni mir.

“Najveća promjena dogodila se u psihi Amerikanaca. Napadi koji su se dogodili tog dana uništili su iluziju da je naša zemlja zaštićena od problema koji muče ostatak svijeta. Amerikanci – i nakon dvije godine – osjećaju da im zemlja više nije sigurna" - kaže ova američka znanstvenica.

"I na vanjskopolitičkom planu su se dogodile velike promjene. U rujnu 2001. imali su prilično loše odnose s Kinom. Danas nam je Kina velik prijatelj, isto kao i Rusija, a Pakistan i države Središnje Azije glavni su saveznici u ratu protiv terorizma. U Središnjoj Aziji imamo čak i vojnu nazočnost, što se do prije dvije godine nije moglo niti zamisliti" – kaže Jessica Tuchman Mathews. Upitana koje su je promjene najviše iznenadile, ona odgovara:

“Ekonomske posljedice terorističkih napada nisu bile toliko snažne. Recimo poslovni skandali u tvrtci Enron imali su mnogo snažniji negativni učinak na američku ekonomiju nego napadi od 11. rujna. Mnogi su stručnjaci prognozirali neposredno nakon njih da je to kraj globalizacije – no to se nije dogodilo” – kaže čelnica Zaklade Carnegie.

Također, iako je bilo očito da su se teroristi u planiranju napada naveliko koristili kompjuterima, američkim zakonodavcima nije padalo na pamet da zakonski reguliraju širenje tehnologije. “To me je također začudilo” – kaže Jessica Tuchman Mathews. Što se osobne sigurnosti građana tiče, ona tvrdi da se građani ne osjećaju mnogo sigurnije – iako su vjerojatno točne vladine tvrdnje da je zemlja sigurnija nego što je bila prije dvije godine.

“Vladina medijska poruka nije bila baš uvijek jasna. Izmjenjivanje crvenog i narandžastog koda, odnosno raznih kategorija povišene sigurnosti, pa onda preporuke da domaćinstva kupe plastične navlake za prozire, u svrhu zaštite od otrova. ... Sve je to ljude jako zbunjivalo, često su se pitali – što zapravo trebamo činiti... Uz to, ne treba zaboraviti niti još uvijek nerazjašnjenu pojavu bedrenice, u listopadu 2001.”

Amerikanci su svjesni da su na međunarodnom planu postignuti znatni uspjesi u borbi protiv al-Qaide, no ne znaju jesu li ubijene i zarobljene teroriste – zamijenili novi. Političari su u pravu kada ne naglašavaju previše činjenicu da je zemlja danas objektivno mnogo sigurnija – kaže essica Tuchman Mathews.

"To bi bilo pogrešno. Jer, napad se može dogoditi bilo kada. Živimo u svijetu u kojem je mnogo mržnje, a ona se danas najjasnije iskazuje terorizmom. Prema tome, političar koji bi otišao na televiziju i kategorično tvrdio da je zemlja vrlo sigurna, preuzeo bi ogroman rizik."

Gospođa Tuchman naglašava da vlada poduzima mnoge neophodne mjere – poboljšala je rad useljeničke službe, obavještajne agencije bolje surađuju, a policija, vatrogasci i hitna pomoć su bolje koordinirani. Međutim, to su trajni poslovi, tako da se uvijek ponavljaju i nove slabosti. Amerikanci se jednostavno moraju naučiti da žive s osjećajem da je i njihova zemlja ranjiva.

XS
SM
MD
LG