Linkovi

Nova metoda očuvanja trombocita (12/9/03) - 2003-09-11


Životi mnogih osoba oboljelih od raka spašeni su zahvaljujući transfuzijama trombocita, odnosno krvnih pločica, elemenata koji omogućuju grušanje krvi. Međutim, čak i u najbolje organiziranim sustavima davatelja krvi, trombocita uvijek nedostaje, jer vrlo brzo propadaju i teško ih je očuvati. Jedna nova metoda, koja je još u istraživanju, mogla bi udvostručiti vijek trajanja krvnih pločica izdvojenih iz krvi davatelja i rezultirati mnogo pouzdanijom opskrbom.

U studiji, objavljenoj u najnovijem broju časopisa "Science", skupina znanstvenika sa Sveučilišta Harvard kaže da se dodavanjem male količine šećera galaktoze trombociti mogu čuvati najmanje 12 dana, i to u hladioniku. Trenutno se krvne pločice čuvaju na sobnoj temperaturi, jer ih organizam primatelja uništi ako su pothlađeni. Na takvoj se temperaturi uspiju sačuvati najduže pet do šest dana, a i tada ih velik broj propadne. Kako kažu transfuziolozi, više od četvrtine trombocita koji se dobiju od davatelja krvi, mora biti bačeno jer propadne tijekom pohrane.

Trenutno je nova metoda provjerena na laboratorijskim miševima. Kako kažu znanstvenici, još joj slijedi provjera na krvi primata, a tek onda mogu početi klinička ispitivanja s ljudskom krvi. Dakle, prije eventualne primjene, moglo bi proteći još dvije do tri godine.

XS
SM
MD
LG