Linkovi

Europsko prvenstvo u košarci: što više igrača NBA, to slabiji uspjeh! (12/9/03) - 2003-09-11


U Švedskoj je, polufinalnim utakmicama, nastavljeno Europsko prvenstvo u košarci unatoč ubojstva ministrice vanjskih poslova Anne Lindh.

U polufinalu, u subotu, igraju: Francuska protiv Litve, te Španjolska, koja je u četvrtfinalu pobijedila Izrael, s pobjednikom utakmice Grčka - Italija, posljednjeg preostalog četvrtfinalnog susreta.

Od 19 europskih košarkaša koji nastupaju na ovom prvenstvu, a igraju u NBA ligi, u polufinalu će biti viđena samo dvojica – Španjolac Pau Gasol, koji igra za Memphis, te Grk Jakes Tsakalidis, koji je igrač Phoenix Sunsa.

Pau Gasol je, inače, ponajbolji igrač Europskog prvenstva koji time pokazuje da nije uzalud bio proglašen i najboljim rookiejem u američkoj profesionalnoj ligi.

Što je, međutim, s Hrvatskom ili, recimo, sa svjetskim prvakom Srbijom i Crnom Gorom? Hrvatska reprezentacija ima trojicu NBA igrača – Dalibora Bagarića, Gordana Giričeka i Zorana Planinića. Njih su trojica bili dovoljni za treće mjesto u skupini, a time i za ispadanje iz daljeg natjecanja. Najveća posljedica: hrvatskih košarkaša neće biti na olimpijskim igrama!

Srbi i Crnogorci takodjer imaju trojicu NBA igrača - Jarić, Drobnjak i Stojaković, a i oni su 'pomogli' da njihova selekcija, takodjer, bude treća u svojoj skupini. Medjutim, Srbija i Crna Gora je aktualni svjetski prvak što joj osigurava igranje na Olimpijadi u Ateni. Takav plasman od europskih momčadi još jedino je osiguran Grcima, kao domaćinima olimpijskih igara iduće godine. Doduše, Grci su se, isto tako, plasirali i u današnje polufinale. Grčka momčad ima samo jednog NBA igrača.

Što reći za Izraelce? Oni ne samo da nemaju nijednog košarkaša koji igra u NBA ligi, nego nemaju niti jednog igrača koji igra izvan domaće lige?! Talijani, koji su se, isto tako, plasirali u polufinale, nemaju niti jednog reprezentativca koji nastupa u NBA ligi.

Srbija i Crna Gora te Hrvatska, dakle, imaju po trojicu NBA igrača i razočarali su učinkom na Europskom prvenstvu. Turci su, takodjer, veliko razočarenje, a imaju dvojicu istaknutih NBA igrača: Hido Turgoklu je u dresu prvaka San Antonia, a Mehmet Okur u dresu Detroit Pistonsa, jedne od najboljih momčadi u ligi.

Jedini zaključak koji se može izvući iz ovih podataka jest – košarkaši koji nastupaju u NBA ligi jako su iscrpljeni, jer se u američkoj profesionalnoj košarci igra mnogo veći broj utakmica nego u europskim ligama, prvenstvo traje duže i igrači jednostavno nemaju dovoljno vremena za odmor, osobito ukoliko i tijekom ljeta nastupe na nekom jakom natjecanju, poput trenutnog prvenstva Europe.

XS
SM
MD
LG