Linkovi

Komemoracije u čast žrtvama terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine (11/9/03) - 2003-09-11


Diljem Sjedinjenih Država, Amerikanci se danas prisjećaju žrtava terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. U New Yorku, na mjestu gdje su se nekada uzdizale zgrade Svjetskog trgovinskog centra, dvije stotine djece, - članovi obitelji poginulih -, naizmjence je pročitalo imena gotovo tri tisuće osoba poginulih u napadima. U suton, dvije zrake svjetla, usmjerene prema nebu, podsjetit će na nestale tornjeve blizance. U Bijeloj kući, u Washingtonu, predsjednik Bush je predvodio minutu šutnje u 8 sati i 46 minuta, vrijeme kada je prvi zrakoplov udario u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra. "Pamtimo izgubljene živote. Pamtimo herojska djela. Pamtimo suosjećanje i ljudskost naših sugrađana tog strahotnog dana." - rekao jue George Bush. Komemorativne svečanosti održane su i u Pentagonu, gdje je prije dvije godine više od 180 ljudi izgubilo živote, te u Pennsylvaniji, gdje je na zemlju bio obrušen četvrti oteti zrakoplov.

I diljem svijeta, održane su brojne komemoracije. U sjedištu Europske Unije, veleposlanici su odali počast žrtvama napada od prije dvije godine minutom šutnje, te, potom ponovili svoju solidarnost sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u borbi protiv terorizma. U Australiji, parlament je minutom šutnje obilježio ovu obljetnicu, dok su ispred američkog veleposlanstva u Japanu, budistički monasi predvodili molitvu u spomen žrtvama 11. rujna 2001. Indija je proglasila 11. rujna nacionalnim danom borbe protiv terorizma. U susjednom Pakistanu, učitelji i djeca u školama palili su svijeće i održali minutu šutnje.

Komemoracija u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu

Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu komemoriralo je danas drugu obljetnicu terorističkih napada na Sjedinjene Države, tijekom koje je pročitano pismo ministra vanjskih poslova Tonina Picule, upućenu američkom državnom tajniku colinu Powellu u kojem je izražena puna potpora Hrvatske u američkoj borbi protiv medjunarodnog terorizma. “Kao zemlja kojoj je cilj priključiti se Europskoj Uniji i NATO savezu, Hrvatska je odlučna i nadalje aktivno sudjelovati u nastojanjima da se konačno eliminira globalni terorizam” stoji u pismu hrvatskog šefa diplomacije gospodinu Powellu.

XS
SM
MD
LG