Linkovi

Al-Qaida prijeti Iraku (11/9/03) - 2003-09-11


Pet mjeseci nakon oslobadjanja od režima Saddama Husseina, narod Iraka suradjuje sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama na izgradnji slobodnog i naprednog Iraka. Predsjednik George Walker Bush, medjutim kaže, da je “skupina ubojica” odlučna da to spriječi:

"Dio napadača su pripadnici starog Saddamovog režima, koji su pobjegli s bojišnice i sada se bore iz sjene. Dio napadača su strani teroristi koji su došli u irak kako bi ratovali protiv Amerike i drugih slobodnih država. Mi ne možemo biti sigurni do koje mjere ove grupe suradjuju. Mi znamo da imaju zajednički cilj – vratiti tiraniju u Irak."

Teroristička mreža al-Qaida ne krije svoju viziju Iraka i Srednjeg istoka. U novoj knjizi naslovljenoj “Budućnost Iraka i arapskog poluotoka nakon pada Bagdada” al-Qaida poziva na uspostavljanje tiranije talibanskog stila u Iraku te ubijanje svih koji se tome protive. U knjizi se izražava zabrinutost da bi Iračani, ukoliko budu uživali slobodu i napredak, mogli možda izgubiti volju za odlazak u “mučeničku smrt”. Drugim riječima, da se ubiju u samoubilačkim misijama koje bi im zapovjedili fanatični čelnici.

U programu koji je prenijela televizijska mreža al-Arabiya, glasnogovornik al-Qaide Abd al-Rahman al-Najdi zaprijetio je novim napadima na Amerikance u Iraku, na Srednjem istoku, te u drugim zemljama. Teško je trenutno odrediti broj stranih terorista u Iraku. Procjene se kreću i do sedam tisuća. Više od dvije stotine njih uhitile su savezničke snage.

Javljeno je da se Abu Musab Zarqawi, inače planer operacija al-Qaide, nalazi na teritoriju Iraka, gdje organizira terorističke napade. Zarqawi i drugi čelnici al-Qaide, uključujući Saif-a Adel-a, Sulaiman-a Abu Ghait-a, te sina Osame bin Ladena, Saad-a bin Laden-a, dobili su utočište, kako se vjeruje, preko granice, u Iranu.

Al-Qaida proklamira da u Iraku danas imamo “sukob dvije vizije svijeta i budućnosti čovječanstva.” Medjutim, al-Qaidinu viziju su gradjani Iraka odavno odbacili. Kako je to rekao predsjednik Bush, “za njih nema povratka u dane diktature.”

XS
SM
MD
LG