Linkovi

Stranačke reakcije na uzajamno ispričavanje u dvojice predsjednika (10/9/03) - 2003-09-10


Sve hrvatske parlamentarne stranke pozdravljaju ispriku predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića hrvatskim građanima ocjenjujući je dobrim znakom za normalizaciju odnosa. Za razliku od stranaka vladajuće koalicije, opozijske stranke smatraju da se predsjednik Mesić u Beogradu nije trebao ispričati.

Hrvatski premijer Ivica Račan pozdravio je riječi predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića koji se u Beogradu ispričao za sva zla koja su građani njegove države prouzročili građanima Hrvatske.

"To je simbolična gesta, ali u međudržavnim odnosima i takve su geste važne" - rekao je premijer Račan novinarima poslijepodne u Banskim dvorima.

Hrvatski premijer izrazio je nadu da Zagreb i Beograd "neće stati na simboličnim gestama" i da će nastaviti s "normalizacijom odnosa i rješavanjem brojnih otvorenih pitanja". "Mislim da je isprika dobar korak u tom pravcu" - rekao je Račan.

Ispriku predsjednika Srbije i Crne Gore pozdravili su predsjednici svih stranaka vladajuće koalicije. Glavni koalicijski partner premijera, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i Sabora kazao je da bi isprika mogla biti ohrabrujuća za daljnju normalizaciju odnosa dviju država. "Vjerujem da isprika nije pojedinačna izjava nego izraz politike državnog vrha Srbije i Crne Gore" - rekao je Zlatko Tomčić.

Za potpredsjednicu najjače stranke vladajuće koalicije, SDP-a, i ministricu obrane Željku Antunović isprika srbijanskg predsjednika nije dobar znak samo za normalizaciju odnosa između Zagreba i Beograda već i za stabilizaciju stanja u regiji.

Predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić rekla je da je formulacija koju je upotrijebio predsjednik Svetozar Marović "apsolutno primjerena onom što se dogodilo u zajedničkoj žalosnoj i teškoj prošlosti".

Potpredsjednik Liberalne stranke Zlatko Kramarić kazao je da je "isprika bitan iskorak i izraz spremnosti da se Srbija i Crna Gora suoči s onim što se događalo 90-ih kada je srpska politika bila generator svih tragedija i zločina na ovim prostorima."

Nešto suzdržanije ispriku pozdravlja i opozicija. Potpredsjednica najjače opozicijske stranke, HDZ-a, Jadranka Kosor ocjenjuje je "dobrim korakom. "Sada treba riješiti otvorena pitanja kao što su sudbine zatočenih i nestalih, vraćanje hrvatskog kulturnog blaga, te probleme granice na Dunavu i sukcesije" - rekla je gospođa Kosor novinarima.

HDZ-u i ostalim opozicijskim strankama potpuno je neprihvatljiva isprika koju je predsjednik Mesić ponudio svima kojima su građani Hrvatske, ne poštujući zakon, nanijeli patnju. Hrvatska stranka prava ispriku hrvatskog predsjednika u Beogradu ocijenjuje promašenom, a u Demokratskom centru ne znaju zašto se i zbog čega predsjednik Mesić ispričao. Potpredsjednica HSLS-a rekla je da se predsjednik Mesić "više manje stalno ispričava i da to nije nova vijest".

Premijer Ivica Račan kazao je da je predsjednik Mesić pažljivo odvagao svoje riječi. "Ne vidim razloga" - rekao je premijer Račan - "zašto se i mi ne bi ispričali svim ljudima kojima je napravljena nepravda nezakonitim djelovanjima nas u Hrvatskoj". Dodao je da bi isprika što se njega tiče trebala biti trajna te da će jačanjem pravne države u Hrvatskoj biti sve manje potrebe za ovakvom vrstom isprika.

XS
SM
MD
LG