Linkovi

WTO o agro-subvencijama (10/9/03) - 2003-09-10


U Cancunu, u Meksiku, danas počinje skup Svjetske trgovinske organizacije za kojeg promatrači tvrde da je od ključnog značaja za tijek pregovora o širenju slobodne trgovine.

Glavno pitanje bit će subvencije za poljoprivredni sektor, koje svojim farmerima isplaćuju zapadne zemlje, što pak kritiziraju zemlje u razvoju. Uz poljoprivredu, razgovarat će se i o strukturalnim pitanjima vezanim uz veće otvaranje nacionalnih gospodarstava stranom kapitalu.

Skupove poput summita Svjetske trgovine organizacije prate redovito i prosvjedne manifestacije protivnika globalizacije. Jučer je u južnoj Francuskoj održan jedan takav skup na kojem je sudjelovalo oko deset tisuća ljudi, mahom lokalnih poljoprivrednika, koji krive globalizacijske trendove za uništenje lokalnog poljodjelstva.

Skup je organizirao anti-globalizacijski aktivist, francuski poljoprivrednik Jose Bove, poznat po tome što je 1999. svojim traktorom srušio zgradu u kojoj je trebao biti smješten restoran brze hrane McDonalds.

Francuske su vlasti ove godine zabranile Jose Boveu da otputuje na summit Svjetske trgovinske organizacije u Cancun, u Meksiko.

XS
SM
MD
LG