Linkovi

Kennedy: Neće biti bianco čeka (10/9/03) - 2003-09-10


Na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, počela su svjedočenja o troškovima američkog angažmana u Iraku i Afganistanu. Podsjetimo, predsjednik Bush je najavio da će vlada od Kongresa zatražiti dodatnih 87 milijardi dolara.

Ovaj je vladin zahtjev jučer pred članovima Senata pokušao opravdati zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz. On je rekao da su dodatni novci potrebni kako bi se porazilo oružani otpor terorista i pristaša Saddama Husseina. Vojni časnici koji su također svjedočili rekli su da misija u Iraku treba dodatne snage, ali da to ne bi trebali biti američki vojnici, već vojnici iz savezničkih i drugih zemalja.

Kongres je proljetos odobrio 79 milijardi dolara za američki angažman u Iraku.

Demokrati tvrde da je vlada krivo procjenila troškove ove misije, kao i ozbiljnost sukoba. Senator Ted Kennedy upozorio je da Kongres vladi neće napisati bianco ček, bez da mu ona predoči rok do kojeg će se završiti misija u Iraku. Demokratski senator Carl Levin uvjetovao je odobravanje dodatnih novčanih sredstava većim angažmanom međunarodne zajednice.

Politiku Bijele kuće, i na vanjskom a i na domaćem planu, sinoć su oštro kritizirali i demokrati koji se natječu za predsjedničku nominaciju te stranke, na izborima sljedeće godine. Na debati aspiranata za Bijelu kuću, koja je održana u Baltimoreu, najviše je kritiziran način na koji vlada vodi poslijeratni proces obnove Iraka, kao i tijek rata protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG