Linkovi

Gdje pronaći 87 milijardi? (10/9/03) - 2003-09-10


Bijela kuća je zatražila dodatnih 87 milijardi dolara za financiranje misija u Iraku i Afganistanu. Gdje pronaći taj novac? Odnosno, gdje će Kongres trebati zaštedjeti - ili ukinuti neki program - da bi se osiguralo financiranje američkih snaga u Iraku, te obnova ove zemlje? Ovo se pita autor članka koji je jutros objavio Christian Science Monitor, list koji izlazi u Bostonu.

Odgovor glasi - novac za Irak namaći će se najvjerojatnije dodatnim zaduživanjem, a ne ukidanjem ili “kresanjem” postojećih vladinih programa.

Proračunski manjak u 2004. – iako će iznositi 550 milijardi dolara – još uvijek predstavlja tek 4.7 posto ukupnog društvenog proizvoda Sjedinjenih Država te ga zbog toga mnogi ekonomisti smatraju razmjerno lako premostivim – kada dođu bolji dani za američko gospodarstvo.

Osim toga, kako kaže jedan utjecajni analitičar, “javnost ionako ne razumije što je to uopće proračunski manjak”, tako da vlada zaduživanjem ne riskira baš mnogo.

******

Dnevnik International Herald Tribune piše da su Sjedinjene Države odlučile odgoditi primjenu novog ulaznog režima za turiste iz 27 razvijenih zemalja – koji u Ameriku mogu doći bez vize.

Milijunima njih – pogotovo ako dolaze iz Zapadne Europe - prijetilo je da neće više moći posjetiti Sjedinjene Države zbog toga što nemaju putovnice koje omogućuju kompjutersko iščitavanje digitaliziranih podataka.

Umjesto 1. listopada ove godine – što je bio dosadašnji rok – nove će se putovnice na ulazu u Ameriku od turista tražiti tek 1. listopada sljedeće godine. Cilj ove mjere je bolje praćenje ulaska i izlaska putnika, radi efikasnije borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG