Linkovi

Nacionalnoj gardi i rezervistima produžen rok službe u Iraku (9/9/03) - 2003-09-09


Američko Ministarstvo obrane naložilo je da se produži rok službe u Iraku za oko 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde i pričuvnog sastava na punu godinu dana.

Iako je naredba u tom smislu potpisana još u petak, danas ju je zapovjednik Združenog stožera svih rodova američke vojske, general Richard Myers, potvrdio na saslušanju pred jednim senatskim odborom. Dužnosnici Pentagona kažu da ovo prduženje znači da bi rezervisti i garda mogli ostati u Iraku mjesecima duže negoli je prvobitno bilo planirano. Washington Post navodi riječi jednog vojnog dužnosnika koji je izjavio da je produženje roka nužno zbog kontinuiranih problema na polju sigurnosti u Iraku.

U međuvremenu, predstavnik Upravnog vijeća Iraka zauzeo je mjesto svoje zemlje na zasjedanju Arapske lige u Kairu. Ministar vanjskih poslova Hoshyer Zebari sudjeluje u radu skupa nakon što su delegati druge 22 zemlje članice odlučili da može predstavljati Irak sve dok u toj zemlji ne bude izabrana suverena vlada. U međuvremenu nastavljaju se napadi na američke snage u Iraku u kojima su trojica američkih vojnika ranjena kad je njihovo vozilo naletjelo na minu pokraj mjesta Fallujaha, zapadno od Bagdada.

XS
SM
MD
LG