Linkovi

Sjedinjene Države podržavaju slobodnu trgovinu (9/9/03) - 2003-09-09


Sjedinjene Države podržavaju slobodnu trgovinu jer, kako je rekao predsjednik George W. Bush, 'svijet koji trguje u slobodi imat će sve veći prosperitet i sigurnost':

"U zemljama u razvoju, slobodna trgovina, povezana s ekonomskim reformama, pomogla je stotinama milijuna ljudi da se izvuku iz siromaštva. Rast ekonomske slobode i vlasništva u zemljama u razvoju stvara naviku slobode i rađa pritiskom da se uspostavi demokracija i provedu političke reforme. Ekonomske integracije, kroz trgovinu, isto tako mogu ohrabriti političku suradnju, promičući mir među zemljama. Kako se slobodna trgovina širi svijetom, tako se, usporedno s njom, širi i ljudska sloboda."

Trećeg rujna, predsjednik Bush je potpisao zakon kojim postaju pravovaljani sporazumi o slobodnoj trgovini sa Čileom i sa Singapurom. Predsjednik Bush je rekao da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Čileom za Sjedinjene Države prvi takav sporazum s jednom zemljom Južne Amerike:

“Čile je desetljećima dokazivao snagu slobodne trgovine i dobro utemeljene politike. Postao je jedna od najjačih ekonomija medju zemljama u razvoju. Uspostavljanjem slobodne trgovine s najvećom svjetskom ekonomijom, odnosno Sjedinjenim Državama, Čile će imati priliku još više napredovati i pomoći da čitava regija postane još naprednija."

Sporazum izmedju Sjedinjenih država i Singapura prvi je sporazum te vrste izmedju Sjedinjenih država i jedne azijsko-pacifičke države. Singapur je, rekao je predsjednik Bush, “već dostigao 12. mjesto po opsegu trgovine sa Sjedinjenim Državama”:

"Ovaj sporazum će poboljšati pristup američkih izvoznika, pružalaca usluga i investitora dinamičnom singapurskom tržištu. U sporazum su ugradjene najsuvremenije zaštitne mjere za trgovinu putem Interneta te zaštitu intelektualnog vlasništva koje će pomoći u poticanju rasta i inovacija u našim tehnološkim sektorima. U našem sporazumu sa Singapurom ugradjene su i snažne mjere zaštite radnika, kao i okoliša."

Sporazumi s Čileom i Singapurom predstavljaju samo prvi korak. Takodjer, u tijeku su pregovori s drugim zemljama – uključujući Australiju, Maroko, pet zemalja središnje Afrike te članica carinske unijezemalja juga Afrike. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Širenje slobodne trgovine odraz je američkih uvjerenja. Mi vjerujemo u dostojanstvo svakog ljudskog bića.”

XS
SM
MD
LG