Linkovi

Europska banka će u Hrvatsku uložiti  150 do 200 milijuna eura (8/9/03) - 2003-09-08


Europska banka za obnovu i razvoj koja je u Hrvatsku do sada investirala više od milijardu i dvjesto milijuna eura, do kraja godine planira uložiti dodatnih do 200 milijuna eura, izjavio je Jean Lemierre. Predsjednik Europske banke kazao je da će visina odobrenih sredstava ovisiti o projektima procjenjujući da ovogodišnja ulaganja u Hrvatsku neće biti manja od 150 milijuna eura. “Naša će banka nastaviti podržavati vrlo dobar proces približavanja EU kojeg je Hrvatska započela,” kazao je Lemierre.

Uglavnom investirajući u privatni sektor, Europska banka do sad je financirala više od 60 projekata, među kojima 20 kreditnih linija bankama za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva te lokalne infrastrukure. “Uspješno provedenom privatizacijom Hrvatska je dobila učinkovit bankarski sustav koji može financirati gospodarstvo,” kazao je Lemierre novinarima nakon odvojenih sastanaka s premijerom Račanom i predsjednikom Stipom Mesićem. Dodao je da je Europska banka zadovoljna suradnjom s Hrvatskom i da će se u budućnosti okrenuti sektorima koje ne financiraju komercijalne banke, u prvom redu turizmu.

U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, Europska banka do sada je u hrvatski turizam uložila 25 milijuna eura, pokrivajući svega oko 50 projekata. Kao glavne razloge nedovoljnoj aktivnosti na tom području, predsjednik Evropske banke navodi niske cijene projekata i spor proces privatizacije u turističkoj djelatnosti. Kazao je da će Europska banka u budućnosti više financirati projekte za razvoj manjih općina kako bi potaknula razvoj izvan velikih gradova.

XS
SM
MD
LG