Linkovi

Reakcije demokrata na predsjednikov govor (8/9/03) - 2003-09-08


Iz redova Demokratske stranke komentari na jučerašnji predsjednikov govor mogli bi se nazvati pomiješanima. Senator Joseph Biden, iz savezne države Delaware, glavni demokrat u senatskom Odboru za vanjsku politiku, izjavio je da podržava nastavak angažmana Sjedinjenih Država u Iraku. Gospodin Biden je pozdravio predsjednikov poziv međunarodnoj zajednici, ali je napomenuo da je predsjednik već ranije trebao ići kroz Ujedinjene narode. Ovaj senator je obećao da će glasovati u prilog predsjednikova zahtjeva za 87 milijardi dolara, ali je predložio da se taj novac uzme od predviđenih smanjenja poreza, a ne na račun manjka u saveznom proračunu.

Jedan od demokratskih predsjedničkih kandidata, Howard Dean, izjavio je da će ovaj zahtjev pretočiti novac od domaćih potreba, kao što su obrazovanje i stvaranje novih radnih mjesta. Gospodin Dean je izjavio da će podržati predsjednikov zahtjev samo u slučaju da se usvoji rezolucija Ujedinjenih naroda koja bi uključila druge zemlje u iračke operacije. Howard Dean je također optužio predsjednika Busha da nije iskren prema Amerikancima glede opasne situacije koju je svojom politikom stvorio u Iraku.

Drugi demokratski predsjednički kandidata, senator John Edwards iz North Caroline smatra da predsjednikov govor ne odražava realno stanje u Iraku, kojeg je nazvao zemljom prožetom kaosom i – po njegovim riječima – "ne odveć blistavim primjerom napretka u ratu protiv terorizma".

Senator Edward Kennedy iz Massachusettsa izjavio je da je razočaran što predsjednik nije javno priznao svoje neuspjehe u Iraku i nije predstavio plan tzv. "strategije izlaska".

XS
SM
MD
LG