Linkovi

Sretan rođendan, 'Google' (8/9/03) - 2003-09-08


Najpoznatiji internetski pretraživač slavi peti rođendan. "Google" koriste milijuni ljudi svakoga dana, u praktički svakoj zemlji u svijetu.

Kompanija Google u pet je godina prešla vrlo dug put od dana kada su dvojica studenata, - Larry Page i Sergey Brin -, postavili svoju radionicu u garaži u malom kalifornijskom gradiću.

Ova dvojica kompjuteraša željela su tada otkriti način kako da s Interneta povuku samo one stranice koje su im bile relevantne, iz milijuna ponuđenih. Već za godinu dana, mlada je kompanija osigurala financiranje u visini od 25 milijuna dolara. I drugima je, naime, isto tako trebao način koji će iz milijuna web stranica izvući samo one koje tražitelja zanimaju. Danas, Google je internetski div preko kojega se vrše milijuni pretraživanja svakoga dana.

A, otkuda naziv kompanije? Od riječi goo-gol, koju je izmislio nećak poznatog američkog matematičara Edwarda Kasnera, pokušavši dati naziv broju sačinjenom od jedinice i stotinu nula. Google, dakle, znači 'jako, jako veliki broj'.

XS
SM
MD
LG