Linkovi

Većinu Newyorčana brine mogućnost 'reprize 11. rujna' (8/9/03) - 2003-09-08


Dnevnik International Herald Tribune donosi članak o dugoročnim posljedicama terorističkog napad ana Svjetski trgovinski centar na psihu Newyorčana. Podsjetimo, 11. rujna bit će druga godišnjica tog napada.

Nedavna anketa pokazuje da je većina građana zabrinuta zbog mogućnosti novog napada – prije svega zbog toga što misle da infrastruktura grada, kao niti glavne zgrade i spomenici, nisu dobro zaštićene od terorista. Manji dio građana – pokazuje anketa – i dalje zaobilazi podzemnu željeznicu, izbjegava boravak u visokim zgradama i duže zadržavanje na javnim mjestima – u strahu od novog napada. Međutim, Newyorčani iskazuju još veću ljubav prema svom gradu, kao i ponos zbog solidarnosti pred terorističkim izazovom.

List koji izlazi u Bostonu, Christian Science Monitor, objavio je reportažu iz istočne Bosne, gdje je nedavno otkrivena još jedna masovna grobnica, s bošnjačkim žrtvama uglavnom iz Zvornika. Novinar piše da se u srpskom entitetu, i vlast i javnost, uopće ne hvataju u koštac s činjenicom da su na njihovom području, od strane njihovih građana, počinjeni strašni zločini. “Kao što je to bilo i u drugim sličnim slučajevima u prošlosti, vlast će šutjeti, a tako će se ponašati i građani” – navodi se izjava čelnika helsinškog odbora Republike Srpske.

Navode se i riječe novinarke lokalnog radija koja kaže da su “mnogi tamošnji Srbi krivi, i da se mnogi osjećaju krivima”, međutim izlaz nalaze u tvrdnji da su “i Srbi ubijani, samo da se o zločinima Bošnjaka malo govori.” Iako su u ratu stradavali ljudi svih nacionalnosti – opaža američki novinar – “pokolji Bošnjaka bili su dio sustavne, organizirane politike, za razliku od zločina kojima su bile žrtve Srbi.” “Srbi se neće probuditi sve dok međunarodna zajednica precizno ne utvrdi što se u Bosni i Hercegovini događalo između 1992 i 1995” – rekao je za američki dnevnik Amor Mašović, čelnik vladine komisije za potragu za nestalima.

XS
SM
MD
LG