Linkovi

Europske reakcije na predsjednikov govor (8/9/03) - 2003-09-08


Europski komentari govora američkog predsjednika suzdržani su i ne previše glasni, u principu pozdravljaju ono što su mediji i poenki dužnosnik opisali kao skretanje američke politike prema suradnji s međunarodnom zajednicom.

Obraćanje američkog predsjednika Georgea Busha javnosti Europa je prespavala jer se dogodilo u tri sata ujutro po srednjeeuropskom vremenu, stoga nije bilo velikih komentara u prvim jutarnjim izdanjima novina. Televizijske su ga postaje registrirale, izvukavši nekoliko značajnijih naglasaka. Prvi je, prema očekivanju, činjenica da je od Kongresa zatraženo dodatnih 87 milijardi dolara. "Dobit će ih radi većine glasova", ističu vijesti njemačke, portugalske, francuske, španjoslke, švedske, belgijske televizije.

Procjena o troškovima Amerikanaca teška četiri milijarde dolara mjesečno duže vrijeme impresionira Europljane. Predsjednikov govor inače nije tokom dana stigao do statusa glavne vijesti, europske medije više interesira sudbina mirovnog procesa na Srednjem Istoku. Američki je predsjednik bio prisiljen ponoviti Amerikancima da se suočavaju s dugim, skupim, krvavim ratom protov terorizma – ovakvim je riječima opisana predsjednikova najava "pothvata koji će tražiti vremena i odricanja". Malo je medija nadalje propustilo konstatirati činjenicu da je za razliku od ranijih istupa u ovome govoru pojam iračkog naoružanja za masovno uništenje spomenut samo jednom.

Prijašnji su govori bili veoma zapaljivi, ovaj je umjeren, donekle tmuran, veli, primjerice, prvi komentar u londonskom Timesu. Vlade su preko svojih glasnogovornika sporovozno i veoma umjereno popratile govor. Izuzetak je Farcnuska, predsjednikov poziv međunarodnoj zajednici da razriješi nesuglasice i podrži prijedlog američke rezoulcije Vijeća sigurnosti naznaka je promjene politike i spremnoti Amerikanaca da, u cilju brže tranzicije Iraka u stabilnu i demokratsku zemlju, prepusti dio odgovornosti i poslova međunarodnoj zajednici. "Ovo je neupitno dobra vijest i za nas, kao i za Irak i Iračane, riječi američkog predsjednika otvaraju put pripremi rezolucije Vijeća sigurnosti", službena je izjava iz sjedišta francuske Vlade.

XS
SM
MD
LG