Linkovi

Borba protiv terorizma (8/9/03) - 2003-09-08


Prije gotovo dvije godine, 11. rujna 2001, teroristi al-Qaide izveli su smrtonosne napade na Sjedinjene Države. Od tada, koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama vodi globalni rat protiv terorizma. Prva bitka vođena je u Afganistanu, gdje je ekstremistički muslimanski režim talibana pružio utočište al-Qaidi. Talibani su uklonjeni s vlasti, a gotovo dvije trećine višeg čelništva al-Qaide je ili zarobljeno ili ubijeno.

Rat protiv terora vodi se i u Iraku. Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, koalicija je uklonila režim koji je bio pokrovitelj terorizma, koji je posjedovao i koristio oružja masovnog uništavanja, te držao irački narod pod represijom:

"Irak više neće biti izvor financiranja bombaša-samoubojica na Srednjem Istoku. … Sobe za mučenje u Iraku zatvorene su, zatvorske ćelije za djecu ispražnjene, a ljudi koji izriču svoje mišljenje ne moraju se više bojati pogubljenja."

Ali, u Iraku još uvijek dolazi do terorističkih napada. Milijuni Iračana oplakuju ubojstvo ajatolaha Mohammeda Bakira al-Hakima. Kao što je rekao Ahmad Chalabi, predsjedatelj Iračkog upravnog vijeća, 'Saddam Hussein je uklonjen s vlasti, ali on i dalje terorizira irački narod'.

Teroristički napadi, međutim, ne mogu skrenuti put Iraka ka demokraciji. Trećeg rujna, iračko Upravno vijeće priseglo je ministre odgovorne za obavljanje svakodnevnih poslova vezanih uz upravu. Novi dužnosnici bit će uključeni u pripremanje državnog proračuna. Uskoro, Iračani će izraditi nacrt ustava. Kako je rekao predsjednik Bush, 'Irak je sada mjesto gdje rat protiv terora polaže ispit':

"Al-Qaida i druge globalne terorističke mreže shvaćaju da je poraz režima Saddama Husseina i njihov poraz. Oni znaju da bi demokratski Irak, u srcu Srednjeg Istoka, predstavljao novi poraz njihove ideologije terora. Oni znaju da bi širenje mira i nade na Srednjem Istoku potkopalo privlačnost ogorčenosti, neprijateljstva i nasilja. Stoga, što veći bude naš napredak u Iraku, to će teroristi postajati sve očajniji. Sloboda je prijetnja njihovom načinu života."

Sjedinjene Države ostaju predane izgradnji slobodnog i miroljubivog Iraka. Irački narod može biti siguran, kako je rekao predsjednik Bush, da 'režima Saddama Husseina nema i više ga nikad neće biti.'

XS
SM
MD
LG