Linkovi

Raste prodaja japanskih automobila u Europi (8/9/03) - 2003-09-07


Japanski proizvođači automobila će na predstojećem auto-sajmu u Frankfurtu nastupiti s novostećenim samopouzdanjem proizišlim iz značajnog rasta prodaje u Europi. U usporedbi sa srpnjom prošle godine, u Njemačkoj je ove godine prodaja Mazdi porasla za 18%, Toyoti za čak 27%, i Hondi za 10%.

Nakon početnog uspjeha osamdesetih godinama očekivalo se da će prodaja japanskih automobila u Europi doživjeti eksploziju sličnu onoj u Sjednjenim Državama, međutim do toga nije došlo, ponajviše zbog staromodnog i nelegantnog dizajna koji je izgubio korak s vremenom, te potpunom previdu dizelskog buma u Europi.

Međutim, pogreške iz prošlosti su ispravljene, “Japanci” su danas, po pisanju inače skeptičnih auto-novinara, i tehnički i vizualno na razini BMW-a, Audija i Wolkswagena, a pouzdanost im je kao i uvijek odlična. Mazda, Nissan i Mitsubishi, tvrtke koje su tijekom devedesetih bile pred bankrotom, uživaju financijske i tehničke prednosti udruživanja s Fordom, Renaultom i DaimlerChryslerom.

Također, dizelski pogon za japanske proizvođače više nije nepoznanica. Početkom godine Nissan je otpočeo veliku kampanju ponude gotovo svih svojih modela s dizel motorima i to po cijeni benzinaca. Isto tako, Honda ove godine uvodi svoj prvi dizel motor, a Toyota će u Frankfurtu predstaviti novi, puno štedljiviji pogonski stroj. Upravo je Toyota danas najveći konkurent europskim proizvođačima automobila. Prodaja u Europi, posebice u Njemačkoj, bila je uvijek svega mali dio njenog ukupnog prometa, međutim Toyota je odlučila promijeniti taj trend.

XS
SM
MD
LG