Linkovi

Reforma američke vojske - i kuhari moraju postati ratnici (7/9/03) - 2003-09-07


Dnevnik New York Times objavio je članak pod naslovom “U novoj vojsci, svaki će vojnik biti ratnik”. U američkim se oružanim snagama dosta govori o reformi, o stvaranju vojske 21. stoljeća. Jedna od promjena zasigurno će pogoditi i vrlo brojno pomoćno osoblje – kuhare, mehaničare, razne logističare i ljude koji rade u uredima.

I oni će morati postati “ratnici”, što mnogi – kako se čini – sada nisu, ili se barem tako ne osjećaju. “Kad ga pitate što je, vojnik-pozadinac u pravilu odgovara da je ‘mehaničar’ ili ‘kuhar’, a ne vojnik” – navodi se izjava jednog generala. Ratnički će se etos obnoviti temeljitijim testiranjem tjelesne spreme, češćim vježbama gađanja, te obavljanjem profesionalnog zadatka – kuhanja, popravljanja kamiona i slično – u pravim ratnim uvjetima.

Jedan od razloga za ovakvu koncepcijsku promjenu je i priroda suvremenog rata, gdje – zbog brzine pokreta postrojbi – nestaje razlika između bojišnice i pozadine. Primjer za to je nedavni rat u Iraku. Pozadinska postrojba u kojoj je bila i vojnikinja Jessica Lynch uništena je u iračkoj zasjedi zbog toga što se zbog brzog pokreta mehaniziranih oklopnih postrojbi nenadano našla u neprijateljskom zaleđu. Bilo je dosta žrtava, a više od deset vojnika je zarobljeno – sve mahom pozadinsko osoblje, koje nije bilo dobro obučeno za okršaj s neprijateljem.

******

New York Times ovih dana objavljuje niz članaka prigodom druge godišnjice terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar. Jedan od njih bavi se problemima s kojima se susreću udovice i udovci koji su u neboderima-blizancima izgubili supružnike. Kada je ljubavni život u pitanju, neki od njih žive u celibatu – tvrdeći da nikad nikog više neće moći voljeti. Drugi, nakon izvjesnog vremena provedenog u žalosti, počeli su s manje-više redovitim ljubavnim životom. A ima i veza među ljudima koji su oboje izgubili voljene u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra.

Ljudi koji su stvorili nove veze, u pravilu osjećaju neku vrstu grižnje savjesti. S druge strane, odvjetnici ih upozoravaju da još ne stupaju u brak – jer bi im to moglo znatno umanjiti odštetu za gubitke stvorene terorističkim napadom. Inače, kada je odšteta za gubitak supruga u pitanju – izvještava New York Times – velika većina udovica 11. rujna još nije primila nikakvu novčanu kompenzaciju.

XS
SM
MD
LG