Linkovi

Genetika u službi rodoslovlja (7/9/03) - 2003-09-07


Trideset godina nakon što je roman "Korijeni", Alexa Haleya, pokrenuo renesansu genealogije, američki crnci koriste najnovija genetska istraživanja kako bi otkrili nekad neustvrdive veze sa svojim pradavnim domovinama.

Do nedavno, rodoslovna istraživanja američkih crnaca uključivala su pretraživanja prašnjavih vladinih arhiva, te crkvenih i grobnih zapisa, da bi, na kraju, završila s američke strane Atlantika. Trgovci robovima, pa i robovlasnici često su mijenjali imena svojih zarobljenika tako da se vrlo rijetko moglo otkriti odakle su ti robovi bili dovezeni.

Sada se stanje promijenilo. Kompanija "African Ancestry Inc." prikupila je bazu uzoraka DNK afričkih naroda i plemena u kojoj više od deset tisuća uzoraka predstavlja 85 različitih etničkih skupina. Svaka od tih etničkih skupina ima tipične genetske markere, kojih nema u drugim narodima. Takvi se markeri nasljeđuju iz generacije u generaciju i mogu se i danas naći u stanicama Amerikanaca afričkog podrijetla.

Ova kompanija nudi dvije vrste testova: usporedbu mitohondrijske DNK, koju mogu testirati i žene i muškarci, te usporedbu DNK kromosoma Y, koji mogu testirati samo muškarci. Doduše, ovaj potonji test, zbog specifičnosti tretmana robova na plantažama, vrlo često pokazuje europsko genetsko nasljeđe. Prvi test, - mitohondrijska DNK -, odražava genetsko nasljeđe po ženskoj liniji i, premda nije potpuno precizno, može pokazati odakle potječe barem neki od predaka testirane osobe.

Primjerice, izvjesna Monica Myles, iz Mitchellvillea, u saveznoj državi Maryland, provela je više od dvadeset godina pretražujući sve moguće arhive, matične knjige i registre. Uspjela je točno pratiti svoje pretke unatrag sve do godine 1810. Ranije od toga - ništa; njezinim precima nije bilo ni traga niti u jednom zapisu od oko 30 tisuća dolazaka brodova s robovima, koliko ih je pristiglo od petnaestog do sredine devetnaestog stoljeća. Odlazak na testiranje, za koje je trebala dati samo bris obraza i platiti 349 dolara, pokazao joj je da je barem netko od njezinih predaka potjecao iz naroda Ibo, jedne od najvećih etničkih skupina u Zapadnoj Africi.

Sličnog se poduhvata latila i kompanija "Trace Genetics", iz Davisa, u Kaliforniji, koja je prikupila bazu od oko 4 tisuće uzoraka DNK američkih indijanskih naroda i nudi testiranja s ciljem utvrđivanja eventualnog indijanskog korijena.

XS
SM
MD
LG