Linkovi

Od 11. rujna 2001. (7/9/03) - 2003-09-07


Prošle su gotovo dvije godine od 11. rujna 2001. i terorističkih napada na zgrade Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i Pentagon, kraj Washingtona. Od tada, koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, vodi globalni rat protiv terorizma.

Postignuti su brojni uspjesi. Prvi je bio oslobađanje Afganistana. Muslimanski ekstremistički režim talibana u toj zemlji udomio je teroriste al-Qaide, odgovorne za napde od 11. rujna. Danas, Afganistan je u procesu obnove i gotovo dvije trećine visokih čelnika al-Qaide, njezinih glavnih operativaca i organizatora je ili zarobljeno ili ubijeno. Preostali su u bijegu.

Sukob sa Saddamom Husseinom u Iraku isto je tako bio ključan za rat protiv globalnog terora. Saddamov režim je bio povezan s teroristima, a, uz to, posjedovao je i koristio oružja masovnog uništavanja, te ih se ponovno nastojao domoći. Sada, kada Saddama više nema, ljudi se više ne boje njegovih oružja, njegove agresije, niti njegove okrutnosti. No, nedavni bombaški napadi u Bagdadu i Jeruzalemu potvrđuju da ostaci terorista poduzimaju kampanju kako bi nametnuli sustav temeljen na tiraniji i represiji. Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, 'naš rat protiv terora počinje s al-Qaidom, ali tu ne završava. On neće okončati sve dok svaka teroristička skupina, koja djeluje globalno, ne bude pronađena, zaustavljena i poražena':

"U ovom ratu protiv terora neće biti oklijevanja, niti uzmicanja. Od Afganistana do Iraka, preko Filipina i drugih zemalja, mi vodimo kampanju protiv terorista i njihovih saveznika, gdjegod se oni okupili, štogod oni planirali i gdjegod oni djelovali. Ova kampanja zahtijeva žrtvovanje, odlučnost i nepokolebljivost, a mi ćemo ju provesti do kraja. Irak je ključna bojišnica u tom ratu. Sada se borimo protiv terorista i ostataka tog režima koji, stvaranjem slobode u srcu Srednjeg istoka, gube sve."

Rat protiv terorizma vodi se napadom. Koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, povela je borbu protiv terorista. Kao što kaže predsjednik Bush, 'Bez obzira na teškoće, mi ćemo ustrajati. Nastavit ćemo rat protiv terora sve dok svi ubojice ne budu izvedeni pred lice pravde.'

XS
SM
MD
LG