Linkovi

Predsjednik Bush sutra se obraća naciji; teme govora - terorizam i situacija u Iraku (6/9/03) - 2003-09-06


Predsjednik George Bush će se sutra navečer obratiti naciji. Govorit će o borbi protiv terorizma, obnovi Iraka, te pozvati na globalnu pomoć u tom poduhvatu.

Bijela kuća kaže da će predsjednik Bush američkom narodu dati izvješće o napretku koji je postignut u Iraku, kao i o svemu što još treba učiniti. Kako je rečeno, predsjednik vjeruje da je uspjeh u Iraku ključan za pobjedu u ratu protiv terorizma.

Predsjednikovo obraćanje dolazi u trenutku kada se vlada priprema da od Kongresa zatraži još 60 milijardi dolara za podmirivanje troškova okupacije Iraka, povrh 79 milijardi dolara, koje su odobrene prije šest mjeseci za financiranje operacija u Iraku i Afganistanu. Radi se o znatno većoj svoti nego što je Kongres očekivao, te je sigurno da će biti postavljena pitanja o tempu američkih operacija u toj zemlji, kao i o naporima da se troškovi i rizik podijele s drugim zemljama.

Administracija predsjednika Busha priznaje da je potcijenila troškove obnove Iraka zato što su prihodi od prodaje iračke nafte manji od očekivanih, a pomoć drugih zemalja nije pristigla tako brzo kako se koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nadala.

XS
SM
MD
LG