Linkovi

Demokrati ujedinjeni u kritici Busha (6/9/03) - 2003-09-06


Prije nekoliko dana u New Mexicu održana je prva službena debata aspiranata za Bijelu kuću iz Demokratske stranke. Oni su se uglavnom suzdržavali od međusobnog napadanja, i glavni im je cilj bio – predsjednik Bush.

Među najžešćim kritičarima bio je zastupnik iz Missourija, Richard Gephardt, koji je oštro osudio način na koji predsjednik rješava probleme u Iraku, nakon što su se završile ratne operacije. "Da bi uspješno završili posao, moramo sastaviti međunarodnu koaliciju. Ovaj predsjednik je u tome katastrofalno neuspješan" - rekao je Richard Gephardt, praćen pljeskom prisutnih.

Premda se s njegovom izjavom, na izborima sljedeće godine, vjerojatno neće složiti dobar dio glasača, ona se svidjela liberalnim aktivistima Demokratske stranke – čija je podrška vrlo važna za predsjedničku nominaciju. Larry Sabato, profesor političkih znanosti na sveučilištu University of Virginia, o tome kaže: "Dick Gephardt je to rekao u žaru diskusije. On je napao Busha žešće od drugih. To dobro prolazi kod aktivista Demokratske stranke. Oni ne samo da ne vole Busha, oni ga mrze. Oni žele podržati kandidata koji ga mrzi jednako kao i oni."

Na srdžbu aktivista računaju i drugi kandidati, primjerice Howard Dean, bivši guverner Vermonta. On je za sada najpopularaniji demokrrat koji se natječe za predsjedničku nominaciju. "Od početka sam vjerovao da ne treba ići u Irak bez Ujedinjenih naroda kao partnera. Sada, na sreću, predsjednik Bush konačno počinje shvaćati tu činjenicu. Ne možemo sami. Ne možemo imati isključivo američku okupaciju" - rekao je o situaciji u Iraku Howard Dean.

Debatu aspiranata za Bijelu kuću komentira guverner New Mexica, Bill Richardson. Kaže da je očekivao da svi napadnu Howarda Deana, no to se nije dogodilo. "Iskreno rečeno, iznenadilo me da nije bilo više međusobnih napada. Jer, glavni je cilj – ukazati na razlike između kandidata, tako političar dobija na popularnosti."

Međutim, Stuart Rothenberg, politički analitičar iz Washingtona, nije iznenađen “pitomim” tijekom raspre. On kaže da kandidiati moraju prvo uvjeriti svoju biračku bazu da su sposobni političari, a tek nakon toga slijedi međusobni okršaj: "Napeto će biti u siječnju, neposredno prije stranačkih izbora u Iowi. Mislim da u ovom trenutku svi dobro paze, i ne žele da dođe do oštrih kritika. Naime, kandidati su još uvijek u fazi kada pokušavaju definirati vlastit cilj, za što se zalažu, što žele učiniti. Izborna kampanja će tek nakon toga postati kompetitivna."

Debata u New Mexicu bila je prva od šest debata koje organizira Demokratska stranka. Znači, bit će još nekoliko prigoda da se kandidati međusobno ogledaju, prije prvih stranačkih izbora u siječnju.

XS
SM
MD
LG