Linkovi

Policija zatražila pomoć istjerivača duhova (6/9/03) - 2003-09-06


Koraci na stepenicama u mrtvo doba noći, okretanje kvaka – a nikog nema s druge strane vrata, čudnovate tople zone u prostorijama rashlađenim uređajem za klimatizaciju - sve to više i nisu stvari koje bi mogle unijeti napetost u novije filmove strave i užasa.

No, one su bile dovoljne da unesu nemir među policajcima u gradiću Shelbyvilleu, u saveznoj državni Kentucky. Spomenuti misteriozni događaji zbivali su se u njihovoj vlastitoj policijskoj postaji, i to tijekom nekoliko mjeseci. Na koncu, policajci su zaključili da njihovu zgradu vjerojatno zaposjedaju sile zla, ili, u najmanju ruku, duhovi.

Za obračun s duhovima zove se - istjerivače duhova! A takvi postoje u Louisvilleu, u Kentuckyju, i zovu se "Scientific Investigative Ghost Hunting Team", odnosno skraćeno SIGHT. Steve Conley, koji je na čelu ove ekipe istjerivača duhova, - registrirane, inače, kao neprofitne organizacije -, tvrdi da je cilj rada njegove ekipe dokazivanje da čudnovate pojave nisu izazvane paranormalnim silama.

"U 99 posto slučajeva otkrivamo da su misterije bile izazvane prirodnim i racionalnim uzrocima," izjavio je gospodin Conley televizijskoj mreži ABC. U slučaju policijske postaje u Shelbyvilleu, on kaže da se najvjerojatnije radi o posljedicama renoviranja zgrade, gdje nova vrata i prozori još 'rade' i izazivaju škripajuće zvukove.

No, istraga još traje, a 'istjerivači duhova' su postavili svoju opremu, uključujući kamere, kazetofone koji snimaju zvukove, te infracrvene senzore i termometre. Steve Conley, međutim, kaže da su najpouzdaniji znak aktivnosti duhova promjene u elektromagnetskom polju i radio valovima; duhovi su, naime, kaže on, poznati po izazivanju promjena u električnim poljima.

XS
SM
MD
LG