Linkovi

U traženju pomoći za iračku misiju, Washington je u slabijoj poziciji nego proljetos (6/9/03) - 2003-09-06


Američki diplomati u Ujedinjenim narodima nadaju se da će, kroz prijedlog nove rezolucije o Iraku, uspjeti uvjeriti članice Vijeća sigurnosti da pomognu u poslijeratnoj obnovi Iraka pružajući financijsku i vojnu pomoć. I dok analitičari općenito podržavaju odluku Bushove administracije o ovoj rezoluciji, ipak se postavlja pitanje zašto to nije učinjeno ranije, odnosno zbog čega se čekalo nekoliko mjeseci da bi se od svjetske organizacije tražila autorizacija slanja medjunarodnih snaga.

Američki državni tajnik Colin Powell kaže da se u nacrtu rezolucije iračko Upravno vijeće poziva da stvori, kako je rekao – politički horizont…Od tog se Vijeća traži da sastavi plan i utvrdi rokove za pisanje ustava i raspisivanje slobodnih izbora za novo iračko čelništvo. Drugi dio ove rezolucije odnosi se na odobrenje Ujedinjenih naroda za razmještanje međunarodnih snaga pod američkim zapovjedništvom, koje bi se priključile koalicijskim vojnicima koji se već nalaze u Iraku.

Gospodin Powell kaže da će ta rezolucija pozvati i na veću ulogu Ujedinjenih naroda da pomognu u nastojanjima da se Irak obnovi, da se osigura više novca za izgradnju, a bit će zatražena i pomoć svjetske organizacije za izborni proces u Iraku: "Ujedinjeni narodi imaju velik broj agencija koje mogu ponuditi znanje i iskustvo u procesu izgradnje Iraka. Vjerujemo da će uključivanje ovih stavova u rezoluciju Ujedinjenim narodima dati veći značaj u tom procesu."

Analitičari zbivanja na Srednjem istoku uglavnom podržavaju ovakav prijedlog rezolucije, ali postavlja se pitanje zbog čega su Amerikanci tako dugo čekali da, nakon što su okončane veće ratne operacije, djeluju kroz Vijeće sigurnosti.

Roberta Cohen je vanjskopolitički stručnjak Instituta Brookings u Washingtonu, a svojedobno je radila i kao konzultant za Ujedinjene narode i Svjetsku banku: "Sjedinjenim je Državama trebalo predugo da priznaju da je trebalo surađivati sa Ujedinjenim narodima kako bi svjetska zajednica, posebno kroz islamske zemlje, bila više uključena u obnovu mira i sigurnosti u Iraku, kao i u brže stvaranje uvjeta da Irak dobije svoju vladu. Takvo ponašanje je dovelo do toga da su Ujedinjeni narodi bili izvan svih zbivanja i unatoč tome što je njihovo uključivanje moglo donijeti legitimitet i sigurnost čitavoj operaciji."

Kenneth Pollack, stručnjak za Srednji istok, podržava ideju o slanju međunarodnih mirovnih snaga u Irak, ali ističe da će sada američka vlada pred Vijeće sigurnosti izići u daleko slabijoj poziciji nego što bi bila da je slična rezoluciju predložena ranije ili odmah nakon okončanja ratnih akcija. On naglašava da bi sada mnoge zemlje mogle imati daleko veći otpor prema ideji da pomognu u obnovi sigurnosti i izgradnji Iraka, nego što su to imale prije nekoliko mjeseci, jer su svjedoci gotovo svakodnevnih bombaških i naoružanih napada na koalicijske snage i na međunarodne organizacije.

Državni tajnik Powell, pak, na ovakva mišljenja odgovara da je rezolucija predložena u ovom trenutku zbog toga što je važno za međunarodnu zajednicu da se ujedini u obnovi Iraka: "Radi se o koraku naprijed, jer predlažemo rezoluciju o kojoj govorim već tjednima. U ovom smo trenutku konačno utvrdili da je za to došao pravi trenutak. To nije ni u kakvom vezi s američkim žrtvama u Iraku."

Prijedlog spomenute rezolucije počeo se dijeliti po zgradi Ujedinjenih naroda nekoliko tjedana prije nego se predsjednik Bush treba, na početku redovitog jesenjeg zasjedanja Glavne skupštine UN-a, obratiti svjetskim čelnicima. Američki se diplomati, inače, nadaju da će uspjeti dobiti konsenzus glede rezolucije u Vijeću sigurnosti prije nego predsjednik Bush održi svoj govor u Glavnoj skupštini.

XS
SM
MD
LG