Linkovi

Za neuspjeh srednjeistočnog 'roadmapa' krivi svi? (7/9/03) - 2003-09-06


Jučer je ostavku podnio palestinski premijer Mahmud Abbas, koji je smatran umjerenim političarem. Neki američki stručnjaci za Srednji istok tvrde da je time mirovna inicijativa za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba doživjela potpun neuspjeh.

Krhko primirje bilo je na rubu propasti i prije ove Abbasove odluke - zbog palestinskih samoubilačkih napada na izraelske civile, ali i izraelske odmazde putem atentata na čelnike ekstremnih skupina.

Američka se vlada nadala da će poraz Saddama Husseina povećati šanse američke mirovne inicijative za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Cilj inicijative je bio postupno smiriti nasilje, a predviđalo se i osnivanje palestinske države, do 2005. godine. Najviše se nade ulagalo u novog palestinskog premijera Mahmouda Abbasa, koga se smatra umjerenijim političarem. Međutim, on se odmah po dolasku na svoju dužnost, prije oko četiri mjeseca, našao u oštroj borbi za vlast s dugogodišnjim vođom Palestinaca, Jaserom Arafatom, koji se ne želi odreći kontrole nad sigurnosnim službama, čiji bi zadatak trebao biti obuzdati i raspustiti ekstremne organizacije poput Hamasa.

Indyk: Palestinci i Izrael nisu ispunili obveze; Amerika nije vršila jak pritisak

Jaser Arafat je nedavno izjavio da je američka mirovna inicijativa “mrtva”. Martin Indyk, bivši američki veleposlanik u Izraelu, kaže da je Arafat vjerojatno u pravu – mirovna inicijativa je zaista mrtva. "Nalazim se u prilično neugodnoj situaciji da se moram složiti s Jaserom Arafatom. Ako je mirovna inicijativa zaista mrtva, tko je odgovoran za njezin kraj? Odgovor je poznat iz prošlosti – Palestinci i Izrael nisu ispunili svoje obveze iz prve faze tog mirovnog plana. Washington nije bio voljan da ih za to pozove na odgovornost. Zbog toga, proces je bio vrlo krhak, i samo se čekao sljedeći teroristički napad, što se dogodilo vrlo brzo."

Obveze koje je spomenuo Martin Indyk bile su: Palestinci su trebali kontrolirati djelovanje ekstremnih organizacija poput Hamasa i Islamskog Džihada, dok Izrael nije poduzeo korake da se olakša teška situacija u kojoj žive Palestinci. Sjedinjene Države nisu vršile dovoljno snažan pritisak da se ove obveze izvrše.

Leverett: Negativan utjecaj n odnose s umjerenim arapskim zemljama

Flynt Leverett je stručnjak za Srednji istok koji je sve donedavno radio u vladinom Vijeću za nacionalnu sigurnost, te je bio i osobno angažiran na izradi mirovne inicijative. On smatra da će neuspjeh mirovnog plana imati negativne posljedice na američke odnose sa arapskim zemljama: "Neuspjeh mirovne inicijative imat će negativan utjecaj na naše odnose s umjerenim zemljama u regiji, zemljama poput Egipta i Saudijske Arabije. Dio neuspjeha može se pripisati Bijeloj kući, i to će oslabiti sposobnost i volju naših partnera u regiji da surađuju u budućim sličnim mirovnim naporima."

Powell: "Ako im se ne sviđa ova mirovna inicijativa, ne znam koja će im se sviđati"

Bez obzira na pesimizam, Bijela kuća ne želi odbaciti mirovnu inicijativu, pogotovo zbog toga što bi posljedice toga mogle biti vrlo ozbiljne. Evo kako je to, prije nekoliko dana, objasnio državni tajnik Colin Powell.

"Ako im se ne sviđa ova mirovna inicijativa, ne znam koja će im se sviđati. Jer upravo je ona zacrtala put da se okonča nasilje i teror, te da se osnuje palestinska država. Tako je mirovnu inicijativu predstavio predsjednik Bush, prošle godine u lipnju. Ako ova inicijativa ne profunkcionira, mirovni proces je na velikoj stranputici."

Treba reći da mirovni procesi u ovom dijelu svijeta imaju dugu povijest, u kojoj su kratkotrajne uspjehe zamjenjivala razmjerna dugačka razdoblja neprijateljstava. Za očekivati je da će diplomati raditi na oživljavanju američke mirovne inicijative, koju su podržali i značajni međunarodni čimbenici.

XS
SM
MD
LG