Linkovi

Mržnja Hamasovih čelnika (6/9/03) - 2003-09-06


Kao što je nakon bombaških napada u Bagdadu i Jeruzalemu, 19. kolovoza, rekao predsjednik George W. Bush, teroristi i njihovi pokrovitelji 'u sebi nose duboku mržnju prema vrijednostima civiliziranog svijeta':

"Oni mrze i slobodu i vjersku toleranciju i demokraciju i jednakost žena. Oni mrze kršćane i Židove i svakog muslimana koji ne dijeli njihovu usku i nasilnu viziju."

Još se ne zna točno tko je odgovoran za napad u Bagdadu. Ali, u slučaju bombaškog napada na autobus u Jeruzalemu, dvije palestinske terorističke skupine preuzele su odgovornost. To su Palestinski Islamski džihad i Hamas. Obje skupine su predane uništenju Izraela i uspostavljanju ekstremističke muslimanske palestinske države na njegovom teritoriju.

Abdel Aziz Rantisi ključni je čelnik i glasnogovornik Hamasa. U priopćenjima i napisima, od prije mnogo godina pa do danas, on je izrazio svoju mržnju prema Izraelcima, Židovima, umjerenim Palestincima, Amerikancima i svim drugima koji ne prihvaćaju perverzne ciljeve Hamasa.

Rantisijeva mržnja prema Židovima toliko je duboka da on niječe činjenice, poznate svakom povjesničaru, o nacističkom Holokaustu europskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Sučeljene s takvom mržnjom, sve zemlje imaju određenu odgovornost, rekao je predsjednik Bush: "Niti jedna zemlja ne može biti neutralna u borbi između civilizacije i kaosa. Svaka zemlja, koja stoji na strani slobode i vrijednosti ljudskog života, mora osuditi teror i djelovati protiv nekolicine koji žele uništiti nade mnogih."

'Nalazimo se u ofenzivi protiv terora,' rekao je predsjednik Bush. 'S tom ofenzivom ćemo i nastaviti.'

XS
SM
MD
LG